Heroikus küzdelemben maradtunk alul

2017.01.15, 15:41 Kosárlabda
Mindkét csapatnak több alkalma volt eldönteni a két hosszabbítást hozó találkozó sorsát, végül a Zalaegerszeg örülhetett a győzelemnek. 

NB1 - Alapszakasz, 13. forduló
Zalakerámia ZTE KK - Atomerőmű SE
99-95
(20-22, 15-22, 22-13, 19-19, 8-8, 15-11)
Zalaegerszeg, 2017.01.15
V.: Pálla Z., Frányó P., Minár L.(Dr. Valovics I.)

ZTE: Ubilla 20/15, Norfleet 9/3, Benke 18/9, Szabó 23/9, Drungilas 14.
Cs.: Kerpel-Fronius 9/3, Mohácsi 6/3, Fekete -.
Vezetőedző: Bencze Tamás

ASE: Hill 5, Samenas 18/12, Will 3/3, Gilbert 21/6, Tiby 30/3.
Cs.: Kovács 11/3, Illés 7/3.
Vezetőedző: Teo Cizmic

Kipontozódott: Drungilas (45.) ill. Tiby (48.), Samenas (50.)

Norfleet és Gilbert kosárváltásával indult a mérkőzés, majd Szabó és Samenas is betalált, nem ragadtunk hát be a legelején. Pedig nem lett volna meglepő, ha úgy történik, mert sajnos a tegnapi nap folyamán ismét megsérült Ryan Watkins, így meglehetősen szűk kerettel álltunk fel a mai meccsre. Mindenesetre a kezdés nem volt rossz, Samenas triplájával és Hill dupláival tartottuk a lépést a házigazdával, így mikor a negyed felénél időt kértek Bencze Tamás, csak egy pont volt a két csapat közt. Sőt, a folytatásban még emeltünk is a tempón, Samenas újabb hármasával, illetve Tiby középtávolijával kisebbfajta előnyt is kiépítettünk. Sajnos közben Samenas beszedte harmadik hibáját is, így mindössze hat és fél perc után mehetett a padra, Illés jött helyette. A ZTE igyekezett kihasználni a pillanatnyi bizonytalanságunkat, a negyed végére kiegyenlítettek, de az utolsó szó Tiby-é volt, így mi vezettünk az első negyed után.

Eladott labdákkal és kihagyott dobásokkal indult a második negyed, de a lényeg, hogy Tiby révén megint mi tudtunk eredményesek lenni. Sajnos a dobás ennek ellenére sem ment igazán, pedig a helyzeteink megvoltak, mégsem akartak beesni a távoli kísérleteink: a 14. percben 2/8-as mutatóval álltunk, míg a hazaiaknál ugyanez a szám 5/10 volt, mégis nálunk volt az előny. Aztán ez is vándorolt ide-oda, ahogy haladt előre az idő, de ezzel együtt is öröm volt nézni, hogy mennyire kapart a csapat. Nem ismertek elveszett labdát a srácok, minden helyzetért keményen meg kellett küzdenie a ZTE-nek. Matt Tiby vezérletével rendületlenül mentünk előre, amerikai játékosunk csere nélkül játszva szállította a pontokat. Ebbe beletartozik Illés Máté is, aki egy 39 pontos (56VAL) U21-es meccs után a nagyoknál is beszórt öt pontot az első félidőben. A végén még volt egy kis dobópárbaj, a miből mi jöttünk ki jobban, így magabiztosnak mondható, kilenc pontos előnnyel vonulhattunk pihenőre.

Hat gyors hazai ponttal folytatódott a mérkőzés, mintha kissé bent maradtunk volna az öltözőben. Gyorsan időt is kértünk, mielőtt még nagyobb lett volna a baj. Kellett is az edzői segedelem a fiúknak, mert messze jobban álltunk, mint arra a legtöbben számítottak, ezt pedig ugye el is kellett bírni fejben. A kátyúból Tiby igyekezett kirángatni a csapatot, de egy szem büntetője csak arra volt elég, hogy Ubilla triplája ne érjen egyenlítést. Mármint az első, mert azonnal jött a második is, ami viszont már egerszegi vezetést hozott. Sajnos a játékunk csak nyomokban emlékeztetett az első félideire, a jó védekezésünk és támadójátékunk egyaránt eltűnt. Bő öt perc elteltével 22-3-ra vezetett a hazai csapat, egyszerűen felfoghatatlan volt, ami a pályán történt. Másodszor is időt kértünk, ennek pedig legalább már volt némi eredménye, gyors négy ponttal visszajöttünk hatra. Sőt, újabb két támadással később már csak három volt közte. Közben Tiby és Samenas is begyűjtötte a negyedik faultját, de ez sem gátolta meg benne, hogy a végén dudaszóra kiegyenlítsen, így egálról indulhatott a záró felvonás.

Will deréksérülésével és Tiby duplájával indult a negyedik negyed, ismét vezettünk! Egészen egy támadáson át, mert Benke triplája is utat talált a gyűrűbe, de legalább újra ott voltunk a nyakukon. Szinte minden támadás kosárral zárult ebben az időszakban, hol a ZTE, hol az ASE tartott előrébb, de hogy a nézők nem unatkoztak, az biztos. Időközben Hill is csatlakozott a négy faultosok táborához, ami nem tette egyszerűbbé a helyzetünket. Öt és fél perc volt vissza, mikor a hazaiak időt kértek, ekkor 65-66 állt a táblán. A folytatásban Szabó szomorított minket egy hármassal, majd Samenas is megtette ezt a hazaiakkal. Mindkét oldalon látszott már a fáradtság, bár az, hogy Tiby még nem ült egy percet sem, egészen elképesztő volt. Két perccel a vége előtt Szabó talált be, Samenas válasza azonban kimaradt, nem volt könnyű a helyzetünk. Egy-egy elrontott támadás után jól járattuk körbe, Gilbert pedig nem hibázott, megint egál volt. Sőt, ki is védekeztük a zegi támadást, ám fordulás után néma maradt a síp Hill betörésénél, a kék-fehérek pedig büntettek, így szűk tíz másodperccel a vége előtt a hazaiak vezettek. A tízből aztán hat is elég volt arra, hogy, Kacsa betörjön, majd a lecsorgó labdáját Tiby visszapöcizze. Négy másodperc maradt az órán, időt kért a ZTE, de nem tudott kosarat szerezni, így jöhetett a hosszabbítás.

Norfleet palánkos hármasa nyitotta a ráadást, erre Tiby válaszolt hasonlóképp, majd két büntetőt is a helyére küldött, és újfent mi jártunk előrébb. Aztán jött Szabó Zsolt, és egy hármassal visszavette az előnyt csapatának, amit Benke meg is toldott még kettővel, így mikor két perccel a vége előtt időt kértünk, hárommal már a ZTE ment. Kihagyott helyzet itt, elpuskázott dobás ott, majd Samenas talált utat a gyűrűig, egy pont volt közte. A pályán szinte már csak vánszorgó játékosok a betörésre már nem igen gondoltak, ki is maradt egy-egy újabb távoli. 20 másodperc volt vissza, vezet a ZTE, de nálunk a labda! Hill dédelgette, majd ötnél elindult és ki is harcolt egy faultot. Sajnos kettőből csak egyet dobott be, így "csak" egálra mentett. Újabb Bencze-időkérés, mely után a dobóhelyzet is megvolt, de Mohácsi kihagyta, így jöhetett a második hosszabbítás!

Samenas triplája kimaradt, de Gilbert visszatette, kettő ide! Sőt, egy jó védekezést követően Tiby is betalált, már néggyel mentünk! Szabó Zsolt dobta át a gyűrűt, Gilbertet faultolták, mindkettő a helyén, közte hat! Szabó Zsolt is kiharcolt kettőt, be is dobta, de Kovács Ákosnak erre is volt válasza egy hármassal. Héttel mentünk, mikor Tiby megkapta ötödik faultját, ráadásul egy 2+1-es akció formájában. Négyre olvadt az előny, két percet kellett kibírni. Sajnos a következő támadásból eladtuk a labdát, Ubilla pedig egy hármassal büntetett, így mikor Teo Cizmic magához intette fiait néhány tanács erejéig, már csak egy volt a különbség. Sőt, fél perccel később Ubilla újabb három pontjával már a hazaiak vezettek. Illés tört be jól, be is dobta, ám a fáradtságtól szinte alig látó játékosaink Ubilla kihagyott dobása után összefutottak, egy a lecsorgó labdát az eredeti feladó a gyűrűbe juttatta, innen pedig már nem volt visszaút. Sajnos bármennyire is megérdemeltük volna, ma sem sikerült nyerni. Az irány minden esetre határozottan jónak tűnik, ezt a Falco ellen győzelemre kell váltani.

Fotó: bb1.hu/Zsu


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%