Továbbra sem megy idegenben, avagy a bravúrgyőzelem lenullázva

2013.10.29, 12:48 Kosárlabda


 

Szombaton számunkra Budapesten folytatódtak az U18-as kiemelt bajnokság nyugati csoport küzdelmei. A Bp. Honvéd  ellen léptünk pályára, akit a selejtezőn ugyanitt 20 ponttal sikerült már egyszer legyőzni. Az előző beszámolóban már jeleztem és a mérkőzés előtt is hangsúlyoztam, ez egy teljesen más meccs lesz és legalább úgy kell védekeznünk, mint a szerdai bravúros győzelmünkkor - amikor sikerült legyőzni a szombathelyi bajnok csapatot - és emellett támadásainknak is pontosabbaknak kell lenniük és a palánk alatt magassági fölényünket ki kell használni.

 

Miután megbeszéltük a feladatokat, a mérkőzés elején szinte semmit sem valósítottunk meg belőlük (később is csak nyomokban). Bár a 3. percben még 9:9 volt az állás, de védekezésünk álmos volt, támadásban szinte csak kintről próbálkoztunk, a lepattanókért nem mentünk, mert zömmel kint álldogáltunk és néztük sikerült-e a dobás. Az ellenfél legponterősebb játékosát  (Vörös Miklós)  nem úgy védtük, ahogy megbeszéltük pedig több játékossal is próbálkoztunk, így a 6. percben már 12 pontot dobott nekünk és 18:9-re elhúzott ellenfelünk. Némileg rendeztük a sorokat (18:13), de a 7. percben Papp Márk, aki még játékban sem volt igazán már a 3. személyit kapta és cserélni kellett. ( Betöréskor elcsúszott a labdavezető játékos és meglepetésre faltot fújt a játékvezető. Az utolsó negyedben is történt egy hasonló eset akkor nem látott faltot a sporttárs.) Ennek ellenére felzárkóztunk (19:18) de  újra ellenfelünk kerekedett felül. Bosszantó volt nézni, mennyire gyengén védekezünk 1:1-ben és 28:23-ra nyerte az első negyedet vendéglátónk.

 

A második negyedet jól kezdtük, talán ebben a szakaszban játszottunk némileg úgy ahogy kellett volna. Tizenkét pontot szereztünk zsinórban két büntetőt is kihagyva és a 15. percben 28:35-re már mi vezettünk. Vörös Mikit is sikerült levédekezni, de sajnos Gombos Ádit - aki végre megcsinálta, amit kértünk tőle - 4 perc után lekönyökölték belemenés gyanúsan, úgy hogy felrepedt a szemhéja és orvoshoz kellett vinni. Így kiesett a további játékból és igencsak hiányzott a későbbiekben.

Ezután újra inkább vendéglátónk kosarazott csapatként, bár ebben a szakaszban jóval gyengébben, mint az első negyedben és ahelyett, hogy elhúztunk volna 42:42 volt a félidő és Meixner Márk is 4 faltnál járt.

 

Sajnos a fejmosás ellenére a harmadik negyedben továbbra is támadásban eszetlenül és  ötlettelenül, időnként erőtlenül, sokat hibázva játszottunk, védekezésünk sem állt a helyzet magaslatán de ennek ellenére 58:57 volt a negyed végén. Ellenfelünk itt sem játszott olyan jól, mint a kezdetben, de több játékosra oszlottak el a terhek, mindig volt aki hozzátett a csapat teljesítményéhez, további lendületet adva.

 

A negyedik negyed elején mindkét csapat elszántan kezdett, bár inkább ellenfelünk vezetett

és ismét Sterczer Peti kinti kosarai tartották a bennünk a lelket ( már a 8-adik hármasa  ment be ). Támadásban - a palánk alatt - továbbra is kiábrándító volt, amit néha csináltunk, volt amikor háromszor egymás után sem tudtuk jól visszatenni a labdát. Sorsunkat végleg Papp Márk kipontozódása pecsételte meg, igaz ebben a szakaszban nem szerzett pontot és ekkor még így is 67:68-ra vezettünk. Majd négy pontot kaptunk bosszantó hibákból, de a 38. percben még sikerült vissza venni a vezetést 71:73-ra . Ellenfelünket dícséri, hogy ismét volt  két olyan játékosuk, akik fontos pontjaikkal továbblendítették csapatukat, míg nálunk Antóni – Sterczer duó mellett senki. Ismét többször  besétáltak labdavezetésből mellettünk  szinte a kosárig, vagy ha időben léptünk segíteni, akkor sima 2:1-es helyzetekből kaptuk a kosarakat. Ebben a szakaszban ismét extrát játszott a Honvéd, alig hibáztak jó hatékonysággal dobtak. Ráadásul az eddig viszonylag pártatlan játékvezetői szemlélet némileg megváltozott.

Amikor  a végjátékban megkérdeztem a sporit, miért nem fújja le a szabálytalan elzárást ellenfelünk játékosánál – amit edzője is kért tőle, hogy csinálja jól, miután reklamáltam – azt a választ kaptam, a túloldalon sem fújta le nálunk ( ?????? ). Ez a szemlélet (?) borult fel némileg vagyis a kiegyenlített bíráskodás,  mert hirtelen a hasonló ütközések  csak nálunk voltak faltok, lépéshibás kosarat kaptunk, dobójátékosaink, a spori szerint, egyszer sem  érintkeztek a feléje repülő védőkkel, bár erről más volt játékosaink véleménye. Miután Valeirio Ramon egy duplával és két triplával zsinórban 79:73-ra módosította az állást, időt kértünk. Ezután még válaszoltunk egy hármassal, majd sikerült kivédekezni egy támadást. Ekkor negyvenhat másodperc volt hátra és talán még elég lett volna egy kétpontos támadás is, de mi gyorsan hármassal próbálkoztunk egyenlíteni. A dobás kipattant és természetesen esélyünk sem volt leszedni a labdát, ami ellenfelünkhöz került, aki próbálta kijátszani a támadóidőt. Bár újra sikerült kivédekezni az akciót, de már csak húsz másodperc volt hátra gyors kosár kellett. Ez nem sikerült és gyorsan faultoltuk sajnos a kiválóan dobó Vörös Mikit, aki be is dobta a büntetőket. ( Sovány vigasz volt, hogy 5-40 perc között ez volt a 4. pontja , sikerült tartani, de mások átvették tőle a stafétabotot ). Még sikerült teljes szétesésünk közepette a játékvezetőnek az ellenfelünknek adni a labdát egy érdekes ítélettel egy újabb bekapott kosár után. Itt  már eldőlt a mérkőzés és már csak a különbséget befolyásolta. Egy utolsó Honvéd kosárral hirtelen viszonylag szoros állásból nagy különbség lett.

 

Ezzel a vereséggel sikerült lenullázni a hétközi győzelmünket, hiszen ha mindkét csapat bejut a négybe visszük magunkkal ezt a zakót. Az igazsághoz hozzátartozik ellenfelünk megérdemelten győzött, mert helyenként jobban tudatosabban és pontosabban játszotta saját játékát, és helyenként sajnos harcosabban.

 

 

Budapesti Honvéd SE – Atomerőmű SE
84:76
( 28:23, 14:19, 17:16, 25:19 )

 

ASE: Sterczer 24/24, Antóni 19/6, Papp 17, Miholics 5, Meixner 5

cs.: Fazekas 4, Kollár 2, Gombos -,


 

Másnap a Pest Megyei Bajnokságban játszottunk, azokkal akik nem kerültek pályára szombaton, kiegészülve néhány másik játékossal. Sajnos sikerült ott folytatni ahol az előző nap abbahagytuk. Ötlettelen sablonos, egyénieskedő támadások, elképesztő sok technikai hibával ( labdavezetés, passzolás, dobás stb. ). Védekezésünk az első negyed egyes szakaszaiban és a harmadik negyedben volt elfogadható. Amíg ezen ill. az ilyen mérkőzéseken csak ilyen halovány teljesítményt tudnak nyújtani egyesek, nyilvánvaló, hogy az U18-as bajnokságban, nem szoros állásnál fogunk kísérletezni beállításukkal. Először itt és az edzéseken kellene bizonyítani!!!! Legalább igyekezetben és akarásban.

 

Atomerőmű SE – TREFF 07 SE
53:71
(18:16, 14:30, 13:9, 8:16)

 

ASE: Kollár 13/3, Miholics 12, Veisz 9, Tóth M.4, Dávid 3

cs.: Lenger 8/6, Bacs 2, Sánta 2


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%