Tiby és Forte élvezik a vezető szereppel járó felelősséget

2016.08.10, 13:30 Kosárlabda
Interjúsorozatunk vendége ezúttal csapatunk két újonc légiósa, Cameron Forte és Matt Tiby volt. Az amerikai srácok készséggel válaszoltak kérdéseinkre, ismerjük hát meg egy kicsit jobban őket!  

Mindenek előtt üdvözöllek benneteket a klubunkban! Ha jól sejtem, nem vagytok szomorúak, hogy az egyetem után profi kosarasként folytathatjátok a karriereteket.

Cameron Forte: Persze, egyértelműen nagyon boldog vagyok, hogy profiként játszatok tovább, ráadásul Paks ideális helynek tűnik egy karrier első lépéseinek megtételéhez. Igyekszem nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy jó kapcsolatot alakítsak ki a csapattársaimmal és a szakmai stábbal egyaránt.

Matt Tiby: Bevallom, jól esik ez a fogadtatás, köszönöm szépen! Nagyon örülök, hogy lehetőségem nyílik a kosárlabdával főállásban foglalkozni, ráadásul mindezt egy olyan club kötelékében, amely – mint azt a négy bajnoki címe is bizonyítja - tudja, hogyan kell nyerni. Szerencsének érzem magam, hogy megláttak bennem valamit, ami miatt szerződést ajánlottak nekem.

Mit lehet tudni az Atomerőmű SE előtti kosárlabda pályafutásotokról?

C.F.: Egyetemi tanulmányaimat a Georgia Egyetemen folytattam, ott is diplomáztam, majd átkerültem még egy utolsó évre a Portland State Egyetemre. Ebben nagy szerepet játszott az is, hogy ott a korábbi középiskolás edzőm kezei alatt játszhattam. A szezonom remekül sikerült,  19 pontot és 10 lepattanót átlagoltam tavaly. Amúgy már kölyökkorom óta szerves részét képezi az életemnek a kosárlabda, szenvedéllyel és szeretettem játszom ezt a játékot, egyszerűen imádom.

M.T.: Édesapám egy középiskolai lánycsapat edzője volt, szóval nagyjából egy hónapos korom óta folyamatosan a kosárlabdapálya körül mozogtam. Szeretem ezt a játékot, amikor csak tehetem, kosarazom. A középiskolás éveim remekül sikerültek, beválasztottak az állam legjobb ötösébe, és ösztöndíjat kaptam az alacsonyabb osztályú Kirkwood egyetemre. Egy jól sikerült év után aztán befutott egy ösztöndíj lehetőség az első osztályú Wisconsin-Milwaukee Egyetemtől, én pedig a váltás mellett döntöttem. Nem is bántam meg, három év alatt pontban és lepattanóban is bekerültem az egyetem örökanglistájának első öt helyezettje közé.

Más csapattól is volt ajánlatotok, illetve miért döntöttetek végül az ASE mellett?

C.F.: Igen, voltak más ajánlataim is, de egyrészt az edző személye miatt, másrészt a személyes beszélgetés miatt végül úgy döntöttem, hogy ez lesz a legjobb lehetőség számomra. Tudom, hogy bár távoztak néhányan, a csapatból sokat maradtak, így az összhang és a kultúra már megvan, így, már „csak” keményen kell dolgoznunk, hogy mindez a pályán is megjelenjen.

M.T.: Ez volt az első ajánlat, ami befutott, és mivel tetszett, amit a klub felvázolt, nem is gondolkodtam sokat, belevágtam.

Van már valami infótok az új csapatotokról, edzőtökről esetleg a csapattársaitokról? Ha jól tudom, a társakkal már felvettétek a kapcsolatot.

C.F.: Igen, egy kicsit beszélgettünk már, és ahogy látom, mindenki nagyon izgatott az új idény közeledtével, ami jó jelnek a tűnik a közös munka megkezdése előtt.

M.T.: Nem tudok még túl sokat az új csapattársakról és az edzőkről, de amint Paksra érek, minden erőmmel azon leszek, hogy ez megváltozzon J

Ha jól tudom, ti voltatok egyetemi csapatotok legjobb pontszerzői, illetve lepattanózói. Élvezitek a nagy felelősséggel járó vezérszerepet?

C.F.: A felelősség a kulcsfontosságú számomra, szeretek a csapat vezére lenni. Fontos, hogy minden játékos mindent megtegyen a parketten, és mindenki, beleértve engem is, komolyan vegye a dolgát és vállalja a felelősséget a játékáért. Igyekszem majd a pályán és azon kívül is segíteni a társaimat, ahogy azt a csapattársak kell.

M.T.: A teljesítményemmel és a játékstílusommal egyaránt igyekszem vezér lenni a pályán. Sokat beszélek, főleg védekezésben, ezzel igyekszem segíteni a csapattársaimat.

Hogyan írnátok le magatokat, mint játékost, illetve mint embert? Mik az erősségeitek a pályán belül illetve azon kívül?

C.:F.: Magamat barátságos srácként jellemezném, aki szeret haverkodni. Extrém módon szenvedélyes vagyok a pályán és mindent megteszek a győzelemért. Mindent megteszek azért, hogy jobbá tegyem a társaimat, a pályán és azon kívül egyaránt.

M.T.: Egy roppant energikus játékosnak tartom magam, aki jól dob pattanózik. Erősségem a passzolás, igyekszem megjátszani az üresen álló játékostársaimat. Több pozícióban is bevethető vagyok, támadó és védőoldalon egyaránt jól szedem a lepattanókat, köszönhetően többek között annak, hogy elég nagy energiát fektetek a játékba. Nem vagyok elveszett az indítások során sem, igyekszem felérni a gyors akciókkal is. A pályán kívül alapvetően nyugodt típus vagyok, aki szereti kiélvezni a szabadidejét és felfedezni dolgokat. Őszinte és hűséges embernek tartom magam, nem igazán szerem felhívni magamra a figyelmet.

Végezetül pedig mit üzennétek új csapatotok szimpatizánsainak?

C.F.: A szurkolóktól csak annyit kérnék, hogy jöjjenek ki minél többen a mérkőzéseinkre és támogassanak minket. Ígérem, hogy egy izgalmas, közös utazásban lesz részünk együtt, ami nem fog csalódást okozni számukra.

M.T.: Üzenem a szimpatizánsoknak, hogy kosárlabda szempontból nagyszerű évre készüljenek! A csapat rengeteg energiával fog játszani, nagyon izgatottak vagyunk, hogy Paksot és az Atomerőmű SE-t képviselhetjük majd. Személy szerint én is igyekszem mindent kiadni magamból, és úgy játszani, hogy már csak emiatt is ki akarjanak jönni a szurkolók a meccsre!

Köszönöm az interjút, és sok sikert kívánok az első szezonotokhoz!


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%