Bravúros győzelem Kolozsvárott!

2014.11.18, 17:52 Kosárlabda
Remek második félidőnknek köszönhetően megvan az első siker!  

 

Eurochallenge, 3. forduló
U-Banca Transilvania Cluj-Napoca - Atomerőmű SE 64-73 (22-19, 17-7, 10-22, 15-25)

Kolozsvár, Sala Poliventa

V.: Yaari Rainisch (ISR), Milan Brziak (SVK), Ivor Matajek (CZE)
Ell.: Stefano Cazzaro (ITA)

Kolozsvár: Millage 9/3, Mandache 5, Barnette 6/3, Silvasan 5/3, Baciu 10.
Csere: Lalovic 7/3, Cuic 2, Medvedj 3/3, Hargrove 16/12, Jucan 1.  Vezetőedző: Marcel Tenter

ASE: Dugat 15, Medve 5/3, Körtéylesi 6/6, Szabó 13/9, Jones 12.
Csere: Tóth 9, Kovács 3, Markovic 3/3, Eilingsfeld 7/3, Baki -. Vezetőedző: Dzunic Branislav

 

A két center, Baciu és Jones egy-egy duplája rögtön a meccs első két támadása után a gyűrűben landolt, így nem kellett sokáig várni arra, hogy a csapatok átessenek a tűzkeresztségen. Ráadásul egy percen belül Szabó és Körtélyesi is beemelt egy-egy hármast, hatalmas ovációra késztetve a csapatot idegenbe elkísérő szép számú szurkolótábort. A csapat jól játszott, és szerencsére az első percekben az ellenfél is minden segítséget megadott nekünk: sorra hagyták ki a nagyobbnál nagyobb ziccereket, mi pedig igyekeztünk élni a lehetőségekkel. 10-4 volt ide, mikor időt két Marcel Tenter, csapata pedig gyorsan szórt is hét válasz nélkül maradt pontot, így Dzunic mester is azonnal magához hívta fiait. Szerencsére ez nálunk is jól sült el, Körte újra betalált a vonalon túlról, Jones pedig bezsákolta a Szabó által ellopott labdát. A védekezésünk továbbra is rendben volt, sajnos azonban Lalovic dudaszóra, kézen át eldobott triplája így is a gyűrűben landolt, hatalmas lökést adva a hazaiaknak. Tíz másodperccel a vége előtt Dugat mutatott be egy emberfeletti zsákolást, azonban a Kolozsvár tarsolyában volt még egy dudaszós tripla, így ők mehettek előnnyel az első szünetre.

Sajnos a második negyed eleje nagyon rosszul kezdődött számokra, a frissen beálló Darius Hargrove egyszerűen szétbombázott minket, két és fél perc alatt 11 pontot, közte három triplát rámolt be a gyűrűnkbe, két számjegyű előnyhöz juttatva csapatát. Azonnal időt kértünk, hogy rendezzük a védekezést, és bárt  a rohanásukat sikerült is megállítani, de pontot a negyed első öt perce alatt sem tudtunk dobni. Egyszerűen mintha bedeszkázták volna a gyűrűt, képtelenek voltunk betalálni. Persze az is belejátszott a dologba, hogy több labdát is eladtunk, de ettől még nagyon rosszul dobtunk. A rossz sorozatot Tóth Ádám törte meg egy zsákolással, kellett nagyon. Hogy nem volt szerencsénk, az még finom megfogalmazás, mikor például az induló Medve fölött úgy pattant át az előredobott labda, hogy bármerre forgatta a fejét, nem látta azt, az egészen absztrakt jelenetsor volt. A negyed végére azért egy-két kosár tőlünk is beesett, például egy Medve-hármas, így nem tűnt teljesen reménytelennek a folytatás.

Sajnos a hazaiak tizenhárom pontos félidei előnyéhez a kihagyott dobások mellett leginkább a lepattanók aránya járult hozzá, húsz perc elteltével 30-14-re állt ez a párharc, és nem a mi javunkra.

Tóth Ádám büntetői nyitották a második félidőt, majd egy szép duplát is beemelt válogatott centerünk, behozva tíz alá a mieinket. És mivel két támadást is elrontottak az "U", jött is az időkérés, mert azért az a kilenc pont nem volt egy életbiztosítás. Újabb jó védekezést mutattunk be, majd Dugat fejezett be egy támadást, ám ekkor jött egy erősen véleményes ítélet, amely után Tóth begyűjtötte a harmadik hibáját, Lalovic pedig mehetett a vonalra. Szerencsére csak egyet dobott be, Dugat pedig újra sikerrel tört be, ráadásként Markovic is szórt egy palánkos hármast, és máris eltüntettünk tízet a félidei tizenhárom pontos hátrányból! Az újabb időkérés után aztán megjött az a hazaiak által annyira várt kosár - Barnette törte meg a gólcsendet. Büntetőkből araszolgatott előre a hazai egylet, szerencsére ez nem szegte kedvünket, és továbbra is keményen tapadtunk rájuk. Jones dupláival egészen két pontra feljöttünk, ám a vezetést jelentő triplát háromszor is kihagytuk. Utolérni azért utolértük őket, mégpedig Dugat és Kovács büntetőivel, majd újabb két kihagyott lehetőség után Eilingsfeld révén végre újra nálunk volt az előny. Sajnos a vége egy triplával a hazaiaké lett, de így is tizenkét ponttal nyertük a negyedet, és visszajöttünk a meccsbe!

Két újabb véleményes bírói ítéletet követően Medvedj büntetőzhetett, Dzunic mestert pedig figyelmeztették a sípmesterek: ne is próbáljon reklamálni, mert röpül a technikai. A csapat eközben tovább folytatta a harmadik negyedben mutatott jó játékot, Dugat lopott labdát majd vitte végig, és máris újra mi voltunk előnyben. Rettenetesen izgalmas mérkőzés volt, amelynek második félidejében abszolút méltó partnerei voltunk a négy román válogatottal és hat légióssal felálló Kolozsvárnak. Egy visszarendeződési hibát kihasználva az üresen maradt Hargrove talált be a vonalon túlról, majd Eilingsfeld rohant végig a megszerzett labdával, és fejezte be szépen. És hogy még szebb legyen, ezt követően egy kilenc méteres hármast is beszórt, vezetőedzőnk legnagyobb örömére. Aztán tíz másodperccel később ugyanő a világból kifutott volna dühében, mikor egy rossz védekezést követően Baciu faulttal együtt húzta a gyűrűbe a labdát. 61-61-es állással fordultunk az utolsó két és fél percre, ám Baciu ismét jött, és egy újabb 2+1-es akcióval nehéz helyzetbe hozott minket. Dugat szerzett labdát kritikus pillanatban, és faulttal együtt fejezte be az akciót, majd a büntetőt is bedobta, kiegyenlítve az állást. Majd a következő támadásban kiosztott egy gólpasszt Szabónak, aki beszórt egy gyönyörű hármast! Egy perc alatt mennyi minden változhat, mínusz háromból plusz három lett, majd Tóth ziccere után öt! Ráadásul a hazaiak kihagytak három dobást is, mi pedig leszedtük, Dugat mehetett a vonalra. Kettőből egy bent volt, huszonöt másodpercnél hat volt közte! Innen már nem volt visszaút, megérdemelten húztuk be első győzelmünket, és életben tartottuk a továbbjutással kapcsolatos reményeinket!

Fotó: Molnár Gyula


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%