Kíráék nyerték a tippjátékunkat

2018.11.14, 10:04 Kosárlabda
Pár éve még gyűjtést szerveztünk neki, most a csapattal utazhat!

Talán sokan emlékeznek még arra, az akkor 12 éves szívbeteg kislányra, akinek többek között az ASE is gyűjtést szervezett, hogy a befolyt összegből életmentő műtétet tudjanak végrehajtani a professzorok Németországban. Kíra édesanyja Lacza Anita részt vett a tippjátékunkon és szinte egészen pontosan tippelte meg a Sopron KC-Atomerőmű SE végeredményét, így ő nyerte az utat Zalaegerszegre. Anita nagyon örült amikor legelőször felvettük vele a kapcsolatot és egyből elmondta, hogy mindenképpen kislányát, Kírát szeretné elküldeni a csapattal. Velük készítettünk egy interjút.

-Talán sokan ott maradtak le a Ti történetetekben, hogy Kíra a befolyt összegből Németországba tud utazni, ahol egy fontos műtétet hajtanak végre az orvosok. Mi történt azóta?
A németországi műtétre nem került sor, mert sajnos egy sokkal komolyabb beavatkozáson kellett átesnie a kislánynak, ahol az orvosok elmondták, hogy ezt a "természet szakította félbe", ugyanis egy éves huzavona után keresték, hogy mi lehet a probléma és kiderült, hogy újra kinyílt az ASD-je. Amikor betolták a műtőbe és elkezdték az operációt arra is fény derült, hogy ennél sokkal nagyobb a baj, mert ez az úgynevezett nyílás teljesen hátul volt neki, így ki kellett emelni a szívét, ekkor vették észre, hogy tüdőverőér transzpozíciója (becsavarodott vénája) van és a jobb felső aortája hiányzik, amivel egyébként így születhetett csak egészen eddig az orvosok nem vették észre. Végül az operáció jól sikerült, ezután volt még több katéteres kezelése is és a 10. műtét idén Augusztusban volt, új pacemakert (szívritmus szabályozót) kapott, mert eljutottunk odáig, hogy a gép akkumlátora kezdett merülni, így ez a lépés létfontosságú volt.

-Ezek után a németországi műtétre egyébként továbbra is szükség van?
Igen, még mindig szükség van rá, ugyanis továbbra is van neki egy olyan ritmuszavara, amit nem tudnak a kardiológusok megoldani és évek óta külföldi konferenciákra viszik az ügyét, de egyszerűen eddig sehol nem találtak erre magyarázatot. Ennek ellenére én úgy gondolom, hogy nagyon jól tartja magát, sokan szokták mondani, hogy ha ránéznek elcsodálkoznak rajta, mert egyáltalán nem mutatja ki, hogy min ment keresztül, maxmimum csak a vágások árulkodnak a múltról.

-Az iskolát hogy bírod ennyi plusz dolog mellett?
A paksi Vak Bottyán Gimnáziumba járok és most vagyok másodéves. Sajnos nagyon nehéz az iskolára koncentrálnom 100%-ban ennyi befolyásoló tényező mellett, de igyekszem mindig a maximumot nyújtani, ami muszáj is, mert érettségi után vagy Szegedre vagy Pécsre szeretnék kerülni az orvosi egyetemre, mert nagy álmom, hogy szívsebész-kardiológus legyek. Szeretnék segíteni a hozzám hasonló betegeken.

-Egészen pici korod óta jársz az ASE kosármeccseire, ez a szenvedély azóta is tart?
Igen, minden hazai mérkőzésere elmegyek és megpróbálok minél több idegenbeli szereplést is követni, így nagyon örültem, hogy én utazhatok a csapattal Zalaegerszegre, biztosan nagy élmény lesz számomra.

Mégegyszer szívből gratulálunk Kírának és jó egészséget kívánunk a továbbiakban is.


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%