Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Atomerőmű SE

2018.01.04, 21:15 Kosárlabda
A hazai pályán majdnem két éve veretlen szombathelyi csapat otthonából is megpróbáljuk elhozni a győzelmet.

NB1 Alapszakasz – 14. forduló
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Atomerőmű SE
Szombathely, 2018.01.05. 19.00
TV: M4 Sport
V.: Benczur T., Ádám J., Boros T. (Dr. Gincsai)

Várható kezdőcsapatok:

Falco: Govens - Perl - Váradi - Borisov - Tóth

ASE: Hinds – Allen – Barnies – Eilingsfeld – Guinn
 

Teo Cizmic:  A Kaposvár ellen sorozatban a negyedik győzelmünket arattuk, az idei legnagyobb különbségűt, és úgy vélem, ez nem véletlen. Az elmúlt másfél hónapban egyre jobb minőségű, hosszabb és keményebb edzéseket tudunk tartani, ami egyértelműen azt mutatja, hogy a játékosok egyre jobb formában vannak. Persze ezzel még nem elégedhetünk meg, nyomnunk kell és még tovább fejlődni. Persze nem csak a forma és az erőnlét fontos, folyamatosan új dolgokat, új taktikai elemeket kell elsajátítanunk, melyeket a szezon során hasznosíthatunk majd.

A lényeg az, hogy most fejben rendben vannak a játékosaink, összezártak, elkezdtek keményen dolgozni és magasabb szintre emelték a játékukat. A klub nemrég úgy döntött, hogy a játékosok támogatására egy sportpszichológus segítségét is kéri, aki több alkalommal találkozott is velük, illetve a szakvezetéssel és természetesen folytatni fogja ezt a munkát a jövőben is. Ez nem új dolog, mikor én fiatal, tizennyolc éves játékos voltam, a klubom (a Jugoplastika Split – a szerk.) már akkor alkalmazott ilyen szakembert, hogy foglalkozzon velünk, ez is része a modern sportnak, sokat segít a játékosoknak. Az említett szakember munkája nyilvánvalóan már most is sokat jelentett számunkra, de úgy vélem, hogy a közös munka túl rövid volt ahhoz, hogy gyökeres változásokat érhessen el, így abban, hogy kilábaltunk a gödörből, maguknak a játékosoknak van nagyobb szerepük.

A legutóbbi meccs az utolsókét szerződtetett légiósunk R.T. Guinn számára is az eddigi legjobb volt, talán most játszott eddig a legjobban és ezt nem csak a 20 pontja miatt gondolom így. A többiekhez hasonlóan ő is megtalálta a ritmusát, ami segíti a játékban. Ezzel együtt is van még min dolgozni, mert bár egy kiválóan triplázó játékosról van szó, mégis szeretnénk többet használni a palánk alatt is. Erről már többször beszéltünk is vele, illetve néhány benti figurát is kidolgoztunk rá. Ő egy komoly fegyver, ki kell használnunk, hogy kemény, erős és érti a játékot.

Ami a másik magasemberünket, Javion Ogunyemit illeti, az ő szerepe is érdekes a csapaton belül. Kicsit szűkös a palánk alatti repertoárja, igazán a gyűrűtől kicsit messzebb, középtávolról érzi jól magát. Azt azért nem mondanám, hogy egyáltalán nincs palánk alatti játéka, de igazán kicsit távolabb érzi otthon magát, ez biztos. Viszont védekezésben nagy energiával és hasznosan játszik, amivel komoly hasznára van a csapatnak. A pick&roll védekezése például egészen kiváló, ami pedig az egyik legnehezebb része ennek a műfajnak. Ha kicsit keményebb tudna lenni, az támadásban sokat segíthetne rajta. Viszont mivel ez a játék nem csak a támadásról szól, a védekezés legalább olyan fontos, sőt. Javion már az egyetemen is jó volt ebben, az év védője is volt a konferenciájában. Sajnos kicsit lassabban adaptálódik az európai kosárlabdához, ez mehetne neki gyorsabban is. Ezt már többször beszéltük vele, tudja, hogy nem vagyunk vele minden téren elégedettek, innentől rajta múlik a dolog. Egy biztos, dolgozik keményen, hogy javítson a hiányosságain, aztán majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

Az utóbbi időben jelentősen feljavult a triplázásunk is, amit eredményezhet az is, hogy némiképp változtattunk az edzéseken egy ideje, de úgy vélem ez inkább annak köszönhető, hogy a játékosaim végre elkezdtek csapatként kosarazni. Bíznak egymásban, keresik egymást a labdával és végre megvannak azok az extra passzaink, amit üres dobásokat eredményeznek. Jabarie, Seth és András szállítja a gólpasszokat az utóbbi időben, ráadásul mivel rajtuk kívül Troy, RT és Eilingsfeld János is veszéyes kintről, ki kell lépni rájuk a védőnek, ami megnyitja a festéket. Ez pedig megkönnyíti a hátvédek számára a betörés-kiosztást, ami sok üres dobóhelyzetet teremt. Védő nélkül sokkal könnyebb dobni, mint kézen át. A lényeg, hogy bár továbbra is követünk el hibákat (ki nem?), sokkal kevesebbet erőltetjük a dolgokat, mint korábban.

De hogy egy kicsit a holnapi meccsről is beszéljünk, nagyon nem lesz könnyű dolgunk, ez biztos. A Falco a legjobban támadó csapat a mezőnyben, melynek keretében négy kiváló hátvéd is található, akik folyamatosan támadják a gyűrűt és bármelyikük képes magas szinten pick&rollt játszani, csinálják is elég sokat. Hazai pályán két éve nem vesztettek alapszakasz mérkőzést (legutóbb 2016 márciusában a Szeged ellen – a szerk.), biztosan nagy kihívás lesz számunkra ez a találkozó. Extrán kell védekeznünk és jól kell dobnunk, egyszerűen komplett, minden elemében jó kosárlabdát kell játszanunk, ha nyerni akarunk. Nagyon gyors ellenfél ellen játszunk majd, így - az egy-egy elleni, illetve a picj&roll védekezés mellett - a tranzíciós védekezésünknek is tökéletesnek kell lennie, nem engedhetjük meg, hogy leinduljanak minket. Emellett a saját palánkunk alatt is agresszíven kell pattanóznunk, hogy mi viszont tudjunk indulni. Egy nagyon kemény, nagy iramú mérkőzésre számítok, ahol az ellenfelet segíteni fogja a hazai pálya előnye is. Kiváló csapatuk van, remek edzővel, válogatott játékosokkal, de meg fogjuk próbálni elhozni a győzelmet. Nagy steal lenne, az biztos.  

Hermann "Dongó" János gondolatai a mérkőzés előtt:

Kép.: bb1.hu


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%