Ezüstérem az országos döntőn

2013.07.01, 08:19 Kosárlabda


 

A paksi Vak Bottyán Gimnázium V. korcsoportos fiú kosárlabda csapata ezüstérmet szerzett a június 16-19-én Debrecenben megrendezett diákolimpia országos döntőn.

A csapat: Dávid Róbert, Miholics Bence, Sterczer Péter, Oláh Gábor, Antóni Csanád, Molnár Balázs, Fazekas Viktor, Villányi Mátyás, Papp Márk, Sánta Bálint és a Debrecenbe jutás kiharcolásában még részt vett Gombos Ádám.

Edző: Nagy László

 

A sorsolás úgy hozta, hogy a csoportmérkőzések rögtön a házigazda Debrecen elleni mérkőzéssel kezdődtek, ami igen nehéznek ígérkezett. Ugyanakkor nagyon fontos volt megnyerni, mind a két csapat számára. A házigazda ennek megfelelően igen erősen kezdett, hiába fogtunk embert, majd hiába váltottunk zónára, ugyanúgy uralták a mérkőzést. Ám nem estünk kétségbe, s újra változtattunk, ezúttal egy vegyes védekezésre, aminek viszont már nem találták az ellenszerét. 10 pontos hátrányból lépésről lépésre őröltük fel az ellenfelet és végül igen magabiztos szép győzelmet arattunk Papp Márk és Antóni Család vezérletével.

 

A Nyíregyháza következett, akikkel egy számukra fontos vesztett mérkőzés után játszottunk. Az első perctől kezdve nagy nyomás alá helyeztük őket és a mérkőzésen végig a mi akaratunk érvényesült. Minden játékosunk lehetőséget kapott ezen az összecsapáson.

 

Az utolsó csoportmérkőzésünket a Békéscsaba ellen játszottuk, akik még a továbbjutásért küzdöttek, de nekünk szintén fontos volt a csoportelsőség miatt a mérkőzés (egy nagy vereség esetén még ki is eshettünk volna). A zónájuk ellen, bár többször szépen alakítottuk ki a dobóhelyzeteket, az első félidőben nem estek be a külső dobásaink. Szerencsére a második félidőre sem szállt el az önbizalmunk és most már értékesíteni tudtuk helyzeteinket és a Sterczer-Antóni duó vezérletével egy 29-7-es harmadik negyeddel eldöntöttük ezt a mérkőzést is.

 

Az elődöntőben a másik csoport második helyezettjével a Bólyai Gimnázium csapatával játszottunk. Ezt a mérkőzést sajnos már eleve Sterczer Péter lábfej- és Miholics Bence vádli sérülésével kezdtük, amihez még jött Fazekas Viktor aláfordult bokája. Ilyenkor, ahogy azt a mérkőzés előtt megbeszéltük, azonban nem fáj semmi.  A nagy tét miatt néhány játékosunk úgymond lefagyott a mérkőzés első szakaszában, de szerencsére idővel sikerült rendeznünk a sorokat, mind védekezésben, mind támadásban. Papp Márk kiváló védekezése és a többiek hősiessége mellé Antóni Csanád még dobott 8 triplát is, így szokásunkhoz híven a harmadik negyedben ezt a mérkőzést is a magunk javára döntöttük el.

 

A döntőt az évek óta címvédő csúcsfavoritnak számító szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium ellen játszottuk. Ők képezik a szombathelyi utánpótlás színe javát és hozzájuk jön még a körmendi Golomán Gyuri szerény 208 cm-es magasságával. Igazán szép kihívás! Mérkőzéseiket figyelve sikerült kitalálni egy speciális taktikát ellenük, a nagy kérdés csak az volt, vajon a sérültek hogy bírják, és leszünk-e elegen ellenük. Igazán parázs hangulatban kezdődött a döntő, ahol sajnos mi hibáztunk egy-két ziccert és büntetőt az elején. De ez sem szegte kedvünket és a második negyedben már hátrányunkat ledolgozva a vezetést is magunkhoz tudtuk ragadni. Innentől kezdve nagyon szoros küzdelem folyt, de sajnos a kipontozódás egyre több emberünket fenyegette. A második negyed végén bekaptunk még egy hármast így 8 pontos mínusszal mentünk a félidőre. A második félidőt szintén végigküzdöttük, de a kipontozódásaink következtében már két centerrel kellett letámadnunk egészpályán. Sajnos legalább még egy jó mezőny hiányát nagyon megéreztük, de akik itt voltak, azok előtt fejet kell hajtani, mert mindent megtettek, ami csak lehetséges volt, és évek óta nem látott, minimális 10 pontos különbséggel ’nyerték meg’ ezt az ezüstérmet.

A döntőben elszenvedett 60-50-es vereség jól mutatja a nagyszerű védekezésünket és egyben azt is, hogy a győzelemhez az aznapinál sokkal jobb dobóforma és némi szerencse kellett volna. A csapatban kiemelkedő teljesítményt nyújtott: Antóni Csanád, Papp Márk és Sterczer Péter. A jók közt kell megemlíteni Fazekas Viktort, Miholics Bencét, Villányi Mátyást és Dávid Róbertet is.

Szerencsére a többiek is több mérkőzésen pályára tudtak lépni, így minden utazó csapattagunk magáénak érezheti ezt a nagy sikert.

 

A torna All Star csapatába a paksiak közül Antóni Csanád került be.

 

Ritka az ilyen jó szellemű, a csapatsiker érdekében az egyéni dicsőséget félretenni képes banda, akik ennyire akarják a győzelmet. Büszke vagyok ezekre a fiúkra és az általuk nyújtott teljesítményre, le a kalappal előttük.

 

Nagy László

edző

 

Eredmények

Csoportmérkőzések:

Debrecen Kossuth L. Gimnázium – Paks Vak Bottyán Gimnázium
66 – 78.

Sterczer: 4, Antóni: 34/9, Fazekas: 4, Villányi: 2, Papp: 28/3, Miholics: 6,


 

Paks Vak Bottyán Gimnázium – Nyíregyháza
71 – 31.

Miholics: 16/3, Sterczer: 12/6, Antóni: 15/9, Villányi: 8/6, Papp: 10, Dávid: 2, Molnár: 5/3, Fazekas: 3,


 

Békéscsaba – Paks
56 – 79.

Miholics: 6/3, Sterczer: 22/15, Antóni: 14/6, Fazekas: 6, Papp: 22, Dávid: 2, Villányi: 7/3,


 

 

Elődöntő:

Szombathely, Bólyai – Paks, Vak Bottyán
58 – 83.

Sterczer: 7/3, Antóni: 36/24, Fazekas: 5, Villányi: 2, Papp:26/6, Sánta: 2, Miholics: 2,

 

Döntő:

Szombathely, Nagy Lajos Gimnázium – Paks, Vak Bottyán Gimnázium
60 – 50.

Sterczer: 2, Antóni: 30/12, Fazekas: 4, Villányi, Papp: 10/3, Dávid:2, Miholics: 2,


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%