Értékes második helyezés Ostravában, döntőt játszott az u18-as csapatunk

2013.09.09, 06:33 Kosárlabda


 

Rangos nemzetközi U19-es tornára kapott meghívást augusztus 30 és szeptember 1 között Ostravára az ASE kosárlabda szakosztálya. Az egyesület biztosította a részvételt és úgy döntött, hogy a verseny jó felkészülés lehet U18-as csapatunknak az országos selejtezőre szeptember közepén. Végül a kiutazás egy nappal hamarabb történt és megálltunk félúton, Léván egy edző mérkőzésre a helyi 97/98-as csapattal.

Felkészülésünk első három hete a fizikai felkészülés jegyében zajlott, kevés csapatedzést tartottunk és a dobások sem kerültek igazán előtérbe. Sajnos a felkészülés sem volt zavarmentes, sok volt a hiányzás. Ennek ellenére azt tűztük ki, erős ellenfelek ellen játszunk minél többet, hogy szokjuk az itthonitól eltérő agresszív játékstílust és mentalitást,  menetközben javítsuk és gyakoroljuk a védő és támadó játékainkat. Keretünket kiegészítettük két 95-ös születésű játékossal ( Gomola Bencével és Novák Patrikkal ), akik segítettek, hogy az erős mezőnyben szerkezetileg több variációnk legyen.

 

Az első mérkőzésen rögtön ízelítőt kaptunk a nemzetközi légkörből, mert igen magas, korosztályos válogatottat is felvonultató csapattal mérkőztünk. Fizikailag nem voltak erősebbek nálunk, de igencsak agresszívak. Két ötössel játszottunk, akik 53:31 és 24:47 két negyedet produkáltak. Végig vezettünk, de két másodperccel a vége előtt két büntetőből egyet értékesítve ellenfelünk győzött. Bár jó lett volna győzni, és esélyünk is volt, ha úgy cserélünk, de a cél az volt mindenki játsszon és még 5 mérkőzés várt ránk.

 

Atomerőmű SE – SBK Junior Levice
77:78
( 29:19, 11:22, 24:12, 13:25 )

 

ASE: Papp 19, Antóni 14, Kollár 9/3, Fazekas 6, Sterczer 4

cs.: Gomola 14, Miholics 5, Novák 4, Gombos 2, Meixner -, Veisz -, Villányi -


 

 

Másnap továbbutaztunk Ostravába és a torna előtt, este vacsora után játszottunk a rendező BCM Ostrava csapatával, aki a másik csoportban szerepelt. Zömmel 95-ös játékosokból állt csapatuk, nem voltak magasabbak, mint mi, de fizikálisan erős, gyors, jó dobó játékosaik voltak, akik jó lábmunkával folyamatosan faulthatáron védekezve aprítottak minket. Egy negyedbe került, amíg felvettük a ritmust, így a második negyed már szoros volt, a harmadikat nyertük, de az utolsó már nem sikerült igazán, így nagy különbség alakult ki. Ízelítőt kaptunk mi vár ránk, de az eredménytől függetlenül jó mérkőzést játszottunk, ami már másnap kamatozott. Miholics Bence belázasodott és bár reménykedtünk benne felépül, de nem tudott játszani a három nap alatt.

 

Atomerőmű SE – BCM Ostrava
59:89
( 11:25, 19:23, 14:13, 15:28 )

 

ASE: Papp 20, Kollár 5, Antóni 4, Fazekas 2, Gomola 2

cs.: Novák 11/3, Gombos 6, Sterczer 5/3, Meixner 2, Veisz 2, Villányi -,


 

 

Másnap kezdődött a torna az „A” csoportban BCM Ostrava, MBK Karlovka Bratislava , BK Pardubice ( a regnáló cseh bajnok ) és az  ALL Stars Snakes nevű csapat (aki beugró volt mert valaki lemondta a tornát és főleg 94-es játékosokból állt) a „B” csoportban ASE Paks, IMC Slovakia ZU Povazská Bystrica, JBC Brno ( cseh második ) és szintén egy helyi csapat a BK NH Ostrava.

 

Mi rögtön a Brno csapatával kezdtünk egy órakor a nyitó meccsen, aki aznap érkezett és erősebbnek tűnt, mint előző napi ellenfelünk. Négy 203-210 közötti erős testalkatú magas emberrel és magas mezőnyökkel. A két csapat közti magassági és kilónyi különbség szembeötlő volt, de nem adtuk fel. Igaz igencsak megilletődötten kezdtünk, 3-4 percente szereztünk egy kosarat, míg ellenfelünk különösebb erőlködés nélkül vezetett 20 ponttal a negyed végén. Miután védekezést váltottunk és elkezdtünk mi is csúszni-mászni a pályán,  a támadásaink is kezdtek eredményesebbek lenni , Antóni Csaszi16 pontjával és egy Novák duplával feljöttünk 26:31-re , majd folytatva a lendületet a megrökönyödő ellenfél ellen 29:8-as eredményt hozva félidőben mi vezettünk 38:37-re. Ellenfelünk edzője nem is hagyta szó nélkül a történteket, mert amíg mi az öltözőben beszéltük meg a történteket addig ők a pályán gyakorlatoztak, mit is kellene csinálniuk. Ez részben sikerült, mert a harmadik negyedben már ők domináltak és úgy látszott „helyre áll a rend”. Szerencsére az utolsó negyedre ismét sikerült összekapni magunkat és Papp Márkó és Csaszi vezérletével, és ismét örömteli csapatvédekezéssel, a kertek alatt felzárkóztunk a 36. percre egy Sterczer triplával 63:67-re.

Még kaptunk egy pontot büntetőből, de jött egy gyilkos Csaszi tripla majd egy dupla, Papp  ziccer, kosár jó plusz egy dobás. Ez is bent volt és másfél perccel a vége előtt már 71:68 volt ide.

Hab a tortán egy újabb kivédekezett brnói támadás és Meixner Márk duplája. Ugyan jött a gyors válasz, de csak egy kettes, így maradt még három pont előny és igencsak izgalmas egy perc.

Szerencsére tartottuk magunkat és ellenfeleink faltjai ellenére hat büntetőből bedobtunk hármat és csak egy mezőnykosarat kapunk. Így óriási meglepetésre, de nem érdemtelenül győztünk 77:72-re. Az hogy ez mekkora fegyvertény csak később derült ki , hiszen ellenfelünk hátralévő mérkőzéseit a csoportban 103:52 és 102:65-re nyerte, majd a harmadik helyért 90:84-re győzött a minket 30-cal verő BCM Ostrava ellen.

 

Atomerőmű SE – JBC Brno
77:72
( 9:29, 29:8, 10:21, 29:14 )

 

ASE: Antóni 26/9, Papp 20, Meixner 5/3, Kollár 3, Gomola 2

cs.: Novák 9, Sterczer 7/3,Fazekas 5,


 

Másnap két mérkőzést játszottunk az elsőn a Povázská ellen, aki hasonló csapat volt, mint mi. Jól kezdtünk és magabiztosan vezettünk az első negyed végén, míg a második már nem sikerült igazán, félidőben hárompontos hátrányba kerültünk. Az utolsó negyedben is már ha nem is jó játékkal, de vezettünk a 39.percben 85:68-ra. Ekkor már cseresorunk játszott és nem igazán tudtak belelendülni, és kapkodva eladott labdáinkból ziccerezve 1 perc alatt 0:10-t produkálva felhoztuk ellenfelünket. Szerencsére véget ért a meccs és ez azt jelentette, hogy az utolsó mérkőzésünktől függetlenül csoportelsők lettünk és döntőt fogunk játszani!!!

 

 

Atomerőmű SE – MBK Povazská
85:78
( 23:14, 15:27, 28:16, 19:21 )

 

ASE: Antóni 33/12, Papp 16, Sterczer 7/3, Meixner 4, Villányi ,

cs.: Novák 10, Fazekas 4, Kollár 3, Gomola 3, Gombos 2,

 


 

Délután két mérkőzés szünet után az addig nyeretlen másik ostravai csapattal játszottunk.

Úgy döntöttünk kulcsembereinket próbáljuk pihentetni. Ellenfelünk nem volt jobb csapat nálunk, és a félidőben is simán vezettünk, igaz közepes játékkal. Második félidőben úgy tűnt két azonos futó közül az egyik mindig kicsit halad előre, míg a másik egy helyben tapos . A második voltunk mi . Kiütközött az eddigi mérkőzések fáradalmai, nem pörögtünk igazán, bár igyekezgettünk, de hiányzott a lendület és a tűz . Simán 23:43-ra vesztettük a második félidőt. 21 eladott labdánk és 42/6-os kinti dobás mutatónk a mérkőzés folyamán is ezt támasztotta alá. Egy gyógyír volt a meccsen, Gomola Bence kezdett életjeleket adni a pályán.

 

Atomerőmű SE – BK NH Ostrava
55:68
( 13:14, 19:11, 11:27, 12:16 )

 

ASE: Gomola 15, Sterczer 9, Fazekas 4, Kollár -, Novák -,

cs.: Papp 10, Veisz 6, Gombos 5, Antóni 4, Meixner -, Villányi -,


 

Másnap vasárnap13.00-kor kezdődött a döntő, ami azt jelentette várhatóan éjfél körül leszünk otthon, de nem bántuk. Azon tanakodtunk, fel tudjuk –e szívni magunkat arra a szintre az utolsó mérkőzésre (nekünk a 6.) ami a cseh bajnok ellen kell ahhoz, hogy emelt fővel távozhassunk. Ellenfelünk brutálisan erős és magas emberekkel rendelkezett és a mezőnyök sem voltak piskóták, hat korosztályos válogatott játékosuk volt, akik az idén az „A” csoportos EB-n döntőn, döntőt játszottak Horvátország ellen és végül ezüstérmesek lettek.

A melegítésnél úgy tűnt cunamiként fognak elsöpörni minket a tonnák és a mega tonnák ill. centik, de szerencsére nem tojtunk be és meglepően keményen és agresszíven és jól játszottunk. Ennek eredményeként vezettünk 8 percig 15:13-ra és a negyed végén sem kellet szégyenkeznünk, mert 19:20 volt a pályán. A második negyedet is jól bírtuk 20:25 és a harmadikban sem kellett szégyenkezni ( 16:22 ). Felvállaltuk a palánk alatti harcot így kintről sebezhetőbbek voltunk ( sebeztek is 12 triplával,de a palánk alatt álltuk a sarat és a 32. percben feljöttünk 60:67-re úgy, hogy a semleges nézők és rendezők azt láthatták a sípmesterek inkább az erősebb cseh csapatot támogatják, mint minket. ( Lépéshibás kosarat kaptunk, nekünk nem adtak meg egy betörést falttal, helyette büntetőztünk, „szabálytalan zárás” után vették el a labdát Gomolától, míg Novákot két kézzel penderítették ki a pályáról, és Meixnerbe úgy fordult bele az embere 1:1-ben, hogy még a közel keleten is fájt. De hát ezért jöttünk , ezt megtapasztalni.

Kemény volt a mérkőzés és álltuk a sarat és néha az indulatok is elszabadultak, főleg amikor mi is keményen faltoltunk, ellenfelünk 8-as játékosa nem is hagyta szó nélkül nekiment Csaszinak és fellökte, amiért kiállították. 36 percnyi játék után még mindig csak 63:73 volt az állás, de cseréltem, nem akartam teljesen leamortizálni az eddig is magyar viszonylatban igencsak nagy terhelés alatt lévő alapembereket ( pálmákat), mert két hét múlva országos selejtezőt kell játszanunk. Ez a szakasz 5:19-re sikerült és kialakult a végeredmény. Ellenfeleink edzői elismerően gratuláltak nekünk , és ami a legnagyobb dicséret volt számunkra, megkérdezték eljöhetnek-e hozzánk játszani két mérkőzést. Nem mondtunk nemet, hiszen ha fél évig rendszeresen így játszanánk, ilyen ellenfelek ellen nem válna kárunkra.

 

 

Atomerőmű SE – BK Pardubice
69:92
( 19:20, 20:25, 16:22, 14:25 )

 

ASE: Antóni 21, Papp 18, Gomola 9/3, Meixner 5/3, Kollár 4

cs.: Fazekas 7, Novák 4, Gombos 1, Sterczer -, Veisz -, Villányi -,


 

Szeptember első hétvégéjén hazai nemzetközi tornán folytatjuk szerb, szlovák és horvát csapatok ellen.

 

Edző: Nagy Gábor


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%