Értékes és szép győzelmek a kiemelt U18-as bajnokságban

2014.02.27, 12:58 Kosárlabda
Két nagyon fontos győzelmet aratott az U-18-as bajnokságban az Atomerőmű SE, többek között idegenben verték a Vasas gárdáját!  


A középszakasz folytatásában hazai pályán fogadtuk az Óbudai Kaszások csapatát. Tudtuk róluk, feljövőben vannak verték a Honvédot és önbizalommal érkeznek. Azt is tudtuk bár az elmúlt időszakban nem játszottunk ellenük , hogy erős kezdő ötösükben kiválóan dobó vajkezű mezőnysorral rendelkeznek ( Mészáros testvérek, Takács , Ungi ) és van egy magas jó felépítésű jó lepattanózó magas centerük (Peringer). De  az eddigi eredményeikből úgy láttuk a cseréik már talán nem ilyen hatékonyak. A feladat tehát adott volt, jól védekezni a dobókon és 1:1-ben, szedni a lepattanókat a palánkok alatt és magassági fölényünket kihasználva nem eldobálni kintről a labdákat, hanem a büntetőn belül keményen befejezni a támadásokat befutásokból vagy betörésekből egyaránt.

Az előjelelek nem azt sejtették, hogy ilyen nagy különbségű győzelmet aratunk, hiszen nálunk az alapemberek közül sérülés miatt nem játszott Sterczer Peti, és Meixner Márk is derékproblémák miatt kihagyta a teljes hetet, és bizonytalan volt mit fog bírni, milyen erőben lesz.

Az első negyed vendég hármassal kezdődött de gyorsan hat pontot dobtunk zsinórban, amire nyolc volt a válasz majd újra hat pont a javunkra. Majd ismét egy dupla és két tripla a vendégektől. Ekkor 12:19 volt az állás és ellenfelünk mind az öt játékosa bejelentkezett és nálunk döcögött a gépezet. A negyed végén két kosárral egy ellenében kicsit közelebb lopakodtunk de ekkor úgy tűnt , ki kell osztani a gatyakötőket.
Aztán „nem várt” fordulat történt.
Elkezdtünk CSAPATKÉNT játszani, jól védekezve 18:5-re hoztuk a lepattanókat, támadásban okosan és eredményesen kosárlabdáztunk, jó egyéni megoldások nyomán 28:10 re hoztuk a negyedet, és öt pont hátrányból 13 pontos előny lett.

Arra számítottunk, hogy félidőben rendezik soraikat a Kaszások, és valószínűtlennek tűnt, hogy második negyedbeli jó játékunkat ilyen hatékonysággal hozni tudjuk majd. Nem így lett.
Minden ott folytatódott ahol abba maradt,  továbbra is ragyogóan működött a csapatkohézió és végre eredményesek voltunk centerből is ( Fazekas 12 pont a negyedben !). Így 25 ponttal vezettünk az utolsó játékrész előtt és sűrűn pislogtunk jól látjuk-e az eredményjelzőt.
Az utolsó negyedet is magabiztosan hoztuk annak ellenér, hogy amikor lekéstünk a védekezésben a labdás támadókról szinte azonnal kinti dobásokból kosarat kaptunk. Ekkor voltak butaságaink is, de a „festék” a miénk volt.

Három negyed CSAPATJÁTÉK és végre jó teljesítmények az alapemberek (Antóni 22 pont 5 lepattanó 4 assziszt és Papp 21 pont 11 lepattanó 7 kiharcolt falt) mellett többeknél is (Fazekas 22 pont 8 lepattanó, Gombos 8 pont 3 lepattanó és védekezés, Kollár 8 pont 9 lepattanó 10 assziszt, Miholics 10 pont 9 lepattanó) egyszerre !!!
Emellett 49:30 lepattanóarány  és 117:50 IBM mutató javunkra!!! Rég vártunk ilyenre, most láttuk mire lennénk képesek ha jobban összefognánk és keményebben dolgoznánk.

Ellenfelünk részben miattunk nem dobott hatékonyan (35%) de így is a dobósoruk 17,16,11,9 pontot hozott. Mivel még Pesten játszunk velük, a mérkőzés folyamán törekedtünk a lehető legnagyobb különbség elérésére, mert lehet hogy ott épp megfordulnak a trendek.

ASE – Óbudai Kaszások
91 : 60  ( 16:21, 28:10, 26:14, 21:15 )

ASE: Antóni 22, Fazekas 22, Papp 21, Kollár 8, Gulyás
cs.: Miholics 10, Gombos 8, Meixner

A következő fordulót hét közben csütörtökön játszottuk Budapesten a Vasas Akadémia otthonában.
Soros ellenfelünk az élcsapatok közé tartozik, erőteljes fizikális kosárlabdát játszik, ritkán dob 80 pont alatt és rendelkezik egy afroamerikai, magas jól ugró játékossal (15 lepattanót szedett).
A csoportmérkőzésein egy veresége volt csak a Szegedtől de otthon őket is legyőzték.
Igaz legutóbbi mérkőzésükön kikaptak az eddig nyeretlen Pécstől Pécsen, de nem teljes csapattal.
Így elsődleges célunk az volt, próbáljunk minél szorosabb mérkőzést játszani és megszervezni a letámadásuknál a labdafelvitelt és átmenteni valamit az előző mérkőzésünkön látott jó lepattanózásból.

Jól kezdtünk ( 5.0) és álltuk a test-test elleni harcot. Aztán több hiba támadásban és ellenfelünk átvette a vezetést (6:9 ). A következő 4 perc viszont ismét a miénk lett (10:1) és visszavettük a vezetést de vasas kosárral zárult a negyed. Örömmel konstatáltuk, hogy vezettünk és jól tartottuk magunkat.
A második negyedet is nagy küzdelem jellemezte és ebben ismét a hétvégén látott erényeket csillogtattuk. Erőteljes védekezés a palánk alatt , okos és eredményes támadójáték a túloldalon amit helyenként  be-becsúszó hibák tarkítottak , és néha sokáig cipeltük a labdát passz helyett. 16:6-ra (!) hoztuk a negyedet .Érződött ellenfelünkön némi tompultság és nem dobtak igazán jól, erre építettük a továbbiakat. Nehéz második félidőre számíthattunk minden szempontból de vezettünk idegenben 33:19-re !

Ami várható volt a Vasas nem adta fel. Növelte a nyomást , és mi elkezdtünk kapkodni és 3:14-es rohammal felzárkózott 35:44-re. Ekkor sokat hibáztunk, meggondolatlanul, rossz ütemű passzokkal sok labdát adtunk ellenfelünknek. Szerencsére rendeztük a sorokat és ismét jól védekeztünk és két labdaszerzésből indulva Gombos Ádi két ziccerével átbillentünk a krízisen 35:48.
A negyedik negyed elején egy perc alatt két kosárral feljött a Vasas 39:48-ra de két gyilkos 3 pontossal és végre egy Fazekas kosárral  a 34. percre 39:56 volt az eredményjelzőn, és ismét tetemes előny volt a javunkra. Mivel kevés játékost forgattunk sűrűbb cserékkel próbáltuk ellensúlyozni a fáradságot. Szerencsére a védekezés továbbra is hősiesen működött és támadásban a kiharcolt büntetőket jól értékesítettük (6/5). Az utolsó percre 20 pontos előnnyel fordultunk és már csak a különbség volt kérdéses.  A lepattanó csatát 53:38-ra nyertük az IBM mutató 77:26 volt nekünk. Ezzel a győzelemmel a harmadik helyre kerültünk a tabellán.

ASE – Vasas Akadémia
65 : 44  ( 16:13, 18:6, 14:16, 17:9 )

ASE: Papp 18/3,8 lep., Antóni 15/9,16 lep., Kollár 7/3,3 lep., Fazekas 6,8 lep., Miholics 2,8 lep.
cs.: Gombos 11/3, 3 lep., Meixner 6, 7 lep.


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%