Drámai végjáték a csarnokban

2018.11.03, 23:03 Kosárlabda
A második félidőben meglepett minket a Kaposvár.

NB1. Alapszakasz – 6. forduló
Atomerőmű SE –Kaposvári KK
83-81
(27-20, 20-13, 21-30, 15-18)
Paks, 2018.11.03.

ASE: Jevtovic 16, Eilingsfeld 12, Kovács Á. 19, Faust 9, Evans 11
Csere: Ruják 6, Trajkovski 10
Vezetőedző: Szrecsko Szekulovics

Kaposvár: Spica 7, Johnson 22, Lilov 17, Shepherd 12, Hendlein 9
Csere: Halász 5, Markovic 6, Baki 3, 
Vezetőedző: Fekete Ádám

A kaposvár hozta el a feldobás után a labdát, de a ziccer kimaradt, Eilingsfeld szedte a lepattanót, majd a mi oldalunkon Jevtovic dobta az ASE első kosarát. Erre a Kaposvár triplával tudott válaszolni Johnson személyében, majd Jevtovic Eilingsfeld lepattanóját szedte le nálunk, ezután Evans tört be, de blokkolták a dobását. A Kaposvár következő kosarára Kovács Ákos triplával válaszolt. (5-6) Johnson viszont tisztán maradt, így csont nélkül hullott a labda a hálóba. Az időkérés után a Kaposvár hozta fel a labdát, de nem tudták pontra váltani a dobást, Kovács Ákost a túlsó térfélen pedig csak szabálytalanul tudták megállítani. Eilingsfeld szedte le a kimaradt második büntetőt, de Faustnak nem sikerült a ziccer. A másik oldalon korrigáltuk a hibáinkat egy szemfüles labdaszerzéssel ami után Evans hozta fel a labdát majd Kovács Ákosnak passzolt, aki a betörés után sikeres ziccert dobott. (8-11). Lilov zsákolása kimaradt a Kaposvárnál, de Evans betörése sem volt eredményes, azonban Faust sikeresen visszaszedte a labdát, és kosárral zárta a támadást. (10-11).  A kaposvári oldal ismét nem hozott kosarat, aminek következtében Faustot faultoták. A légiósunk egy büntető értékesített, úgy tűnt, hogy a kezdeti kapkodások után rendeztük a sorainkat. Erre válaszolván Spica lefordulásból vágta be a kétpontost. (11-15) Evans triplája után Lilov hárompontosa leszédült a gyűrűről, Shannon a lepattanó megszerzése után végigvitte a pályán a labdát, Eilingsfelnek passzolt és János tökéletesen fejezte be az ASE támadását. Sikeresen rendeztük a sorainkat. (16-15).  Ezek után Jevtovic is megszerzte első pontjait, ezzel már 3 ponttal léptünk el az ellenfelünktől. Faust nem csak támadásban, de védekezésben is odatette magát, a blokkolás után Jevtovicot indította és ez is sikeres volt! (20-15). Időkérés következett, a rövid szünet után Shepherd dobása csorgott le a gyűrűről, Jevtovic pedig megállíthatatlannak tűnt, estében is bedobta a kétpontost! (22-15). Shephard elrontott hármasát Trajkovski szedte le, Kovács Ákos pedig keményen lötte be a palánk alá a labdát miliméterre pontosan Eilingsfeld kezébe, aki faulttal együtt dobta be a kosarat. A büntető is bennt volt, 25-17-re lógtunk meg. A meccs ezen szakaszán remek volt a védekezésünk, Trajkovski megállította Johnsont, Evans pedig kegyetlenül húzta be a mi oldalunkon a zsákolást! Erre Baki válaszolt egy hármassal, így 7 pontos előnnyel kezdtük meg az első kétperces pihenőt.

A második negyedet Trajkovski nyitotta meg, remekül tört be és helyezte a labdát a gyűrűbe. A Kaposvár az egész mérkőzésen veszélyes volt kinntről, ezt Markovic is bizonyította egy hárompontossal rögtön a második negyed elején. (29-23) A kosárszegény perceket Kovács Ákos ziccere törte meg, ezzel 8 pont volt az előnyünk. A túloldalon Spica ismét remekül fordult le Trajkovskiról és dobta be a ziccert. Ezt Bojan nem hagyhatta, indulócsel után betörés következett, az első kísérlet nem volt jó, de végül bepöcizte a labdát. Jó nyomást gyakoroltunk ellenfelünkre, aminek következtében a Kaposvár kapkodni kezdett, az eladott labdák után mégis ők kezdhették a támadást, Jevtovic azonban óriásit küzdött a palánk alatt és a végén ő húzta le a labdát, Shepherd kihagyott zicceréből. Trajkovski gyönyörű „no-look” bepassza után ismét Jevtovic talált be, így a második játékrész közepére 10 ponttal jártunk a vendégek előtt. Hendlein hármasa nem volt jó, Faust azonban a sarokból szórta be a triplát. (38-25). A másik oldalon Johnson a palánk alatt harcolt ki egy faultot, mindkét büntető bedobta, majd hazai oldalon a kihagyott triplát Jevtovic nem tudta leszedni, ebből kaptunk egy gyorsindítást, amire Trajkovski egy óriási hármassal válaszolt. (41-29) Bojani a védekezésben is remekelt, a második félidő vége felé ismét Spica volt a „blokkáldozat”, összeszedetten védekeztünk. Nagy kavarodás következett, a palánk alatt Jevtovic kezéből kiütötték a labdát, de szerencsénkre Fausthoz került, aki nem gondolkozott tovább, bedobta a ziccert. 47-33-al mentünk a félidőre.

A hamadik negyedet a vendégek egy triplával kezdték, amelyet Johnson értékesített azonban Evans ott folytatta ahol az első félidőben abbahagyta, remekül tört be és dobta be a ziccert, ráadásul védekezésben is jó teljesítményt nyújtott, a kőkemény blokk után Eilingsfeld a palánk alatt küzdött meg a két pontért. (51-36) Shepherd triplája csont nélkül ment be, ez adta meg az alaphangot a következő perceknek. A mérkőzés ezen szakaszán kicsit visszavettünk a lendületből, így a Kaposvár több támadást is sikeres kosárral tudott befejezni. A „kosárcsendet” a mi oldalunkon Trajkovski törte meg, aki a mai estén szenzációs volt a palánk alatt. A másik oldalon Lilov triplája után Kovács Ákos két kosárral is tudott válaszolni. (58-47) Shepherd ezután könnyedén dobott és hozta 10 ponton belülre a vendégeket. Nem sokáig, ugyanis Eilingsfeld gondoskodott a rendről (60-49). Evans a harmadik negyedben is óriási erőbedobással játszott, ismét egy sikeres betörés után volt jó a kosár. (63-56) Lilov hármasa és Johnson közelije is jó, így a vendégek 4 pontra jöttek fel a harmadik negyed második felére. Rendeznünk kellett sorainkat, Szekulovics mester kért időt, de hidegzuhanyként ért Johnson labdaszerzése és kosara bennünket, majd Jevtovic elől is elhalászták a vendégek a labdát és Johnson ismét gyorsindítással fejezte be a támadást. Egyenlített a Kaposvár. Ekkor a vendég szurkolók skandálását előbb Evans, majd a bokasérüléséből visszatérő Ruják tompította el, így sikerült 5 ponttal ellógnunk a vendégek elől a harmadik negyed végére. (68-63)

Az utolsó játékrész elején a Kaposvár remek támadását Hendlein fejezte be. (68-65). Halász, majd Shepherd kemény faultjai után Ruják hozhatta játékba a labdát az oldalvonalról a szervezett támadásunk nem hozta meg a gyümölcsét, Hendlein szerzett labdát. Mindkét oldalon a kemény védekezéseké és a kihagyott dobásoké volt a szerep a mérkőzés ezen periódusában, kicsit úgy tűnt, hogy leültünk a negyedik negyedre is. Ezt igazolta Halász betörése is amivel két pontra kerültek a vendégek. Ismét kimaradt dobás nálunk, majd egy sikeres hármas következett a Kaposvárnál, amivel átvették a vezetést. (69-70) Evans asszisztja után Kovács Ákos a lehető legjobbkor vágott be egy triplát, így feltüzelve a hazai közönséget és a csapatot is. (72-70) Ákos remek teljesítményt nyújtott a mai meccsen. Az időkérés előtt büntetőzhettünk, így ismét 5 pont volt a két csapat között. A szakmai pihenő után Jevtovic rántotta le Spicát a palánk alatt, a Kaposvár az alapvonalról jöhetett: Halász passzolta be, majd a labda járatása után Hendlein dobta be a közelit. (75-72) A folyamatosan kimaradt hárompontosok után Ruják tört be gyönyörűen oldalról és dobta be a nehéz ziccert, 3:26-tal a vége előtt 77-72 volt az állás a Gesztenyés úton. Trajkovski ismét védőlepattanót szedett és Kovács Ákos Jevtovic elé varázsolta a labdát, aki most sem hibázott, 79-72-re módosult az eredmény. Kovács Ákos a negyedik személyi hibáját ütötte be, de a sikertelen kaposvári ostrom után higgadtan hozhattuk fel a labdát. Bojan bedobta mindkét büntetőjét, amire villámgyorsan válaszolt Halász egy sarokból érkező triplával. (80-75) Kovács Ákos azonban nem hagyta, hogy túl közel kerüljön a Kaposvár, 82-75-re módosította az állást. Shepherd büntetői hibátlanok voltak, 1 perccel a vége előtt ismét 5 pont volt a különbség, amire sajnos Trajkovski nem tudott középtávolival válaszolni. Jevtovic Markovic faultolása után a negyedik negyed végére kipontozódott, 16 pontott szerzett a mérkőzésen. A Kaposvár két pontra zárkózótt, 28 másodperccel a vége előtt mi támadhattunk. Ruják tört be és dobta magabiztosan a labdát, de nem tudta pontokra váltani a közeli helyzetet, így Hendlein szedte le a védőlepattanót, majd Markovicot találta meg a sarokban. 5 másodperccel a vége előtt az ő kezében volt a mérkőzés sorsa, a csarnokban szinte megfagyott a levegő és az a pár másodperc örökkévalóságnak tűnt a hazai szurkolók és játékosok számára, de a labda leszédült a gyűrűről, így „megmenekültünk”. A vége 83-81 lett.
Ezúton is szeretnénk megköszönni a szurkolóknak, hogy ennyien kijöttek és bíztatták a csapatot. Továbbra is keményen fogunk dolgozni és folyamatosan fogunk a hibáinkon javítani.

Szrecsko Szekulovics: Szeretnék gratulálni a Kaposvárnak, nagyon jó csapatnak tartom a vendégeket és be is bizonyították ezt, hiszen fel tudtak zárkózni a második félidőre. Nem vagyok teljesen megelégedve a csapatom teljesítményével, de úgy tűnik az idei bajnokság nagyon nehéz lesz. Köszönöm a szurkólóknak, hogy ennyien kilátogattak a Gesztenyés útra, ez sokat jelent a csapatnak.

Shannon Evans: Gratulálok a Kaposvárnak, úgy gondolom, hogy egy nagyon kemény ellenféllel játszottunk, az első félidőben sikerült nagyon jól forgatnunk a labdát, voltak remek dobásaink és egy magabiztos előnyre tudtunk szert tenni, azonban a vendégek nem adták fel és vissza tudtak jönni. Hétfőn újra találkozunk és folytatjuk a munkát, amit elkezdtünk.

Fekete Ádám: A mérkőzés utolsó pillanata inkább a szerencséről szólt, de ahogyan a csapatkapitány, Ivan Lilov is mondta: az első félidőben nagyon statikusan játszottunk így a hazaiak el tudtak lépni jó pár ponttal. A szünet után teljesen átszellemülten léptünk pályára, felgyorsult a játékunk és tökéletesen kirajzolódott a játék képéből, hogy ez az ami nekünk igazán fekszik: önbizalommal teli és kemény játék. A végére egészen izgalmassá tettük a meccset, de úgy gondolom, hogy az első félidőben nem reagáltuk le megfelelően a Paks támadásait és későn „ébredtünk fel”. Bízom benne, hogy tanulni fogunk a hibáinkból és a következő mérkőzésünket hazai páláyn győzelemmel fogjuk zárni.

Ivan Lilov: Előszőr is gratulálok a Paksnak, nagyon nehéz egy ilyen csapat ellen játszani, ahol több játékos is 10 pont felett volt eredményes, ráadásul a hazaiak nagyon jól rotálták a labdát és az első félidőben megmutatták nekünk, hogy mennyire erős csapat és mennyire nehéz a Gesztenyés úton játszani. A második félidőre úgy érzem, hogy valamennyire sikerült rendeznünk a sorainkat és pár könnyű ziccerrel sikerült partiban tartani a mérkőzést. A végén sajnos kimaradt egy tripla, de ez nem azt jelenti, hogy feladjuk, továbbra is keményen fogunk dolgozni és bízom benne, hogy ez meg fogja hozni a gyümölcsét.

Fotó: Molnár Gyula

 


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%