Döntőben a kadet csapat

2011.03.28, 14:21 Kosárlabda


 

Március 25-26 között került megrendezésre az Atomerőmű sportcsarnokban az Országos Kadet Bajnokság főtáblájának III. fordulójára, amelynek tétje az alapszakasz 1-4 közé jutás volt, ami azt jelentette egyben, hogy a IV. fordulótól függetlenül ez a négy csapat már a május végi országos döntő résztvevője. A paksi fordulóban a hazai csapaton kívül az ország egyik legerősebb csapata és a végső győzelemre is esélyes budapesti Vasas MKB EEB, a Körmendi Törpördögök és az SZTE  Szedeák KE csapata vett részt. Pénteken már az első mérkőzésen felborult a papírforma. Az esélytelenebbnek tűnt Körmend fegyelmezett pontos és lelkes csapatjátékkal (védekezésben és támadásban) a harmadik negyed eleji megingástól eltekintve végig fej-fej mellett tudott maradni és megérdemelten 80:77-re győzni a kicsit fásult, a mozgékony körmendi zóna ellen pontatlanul dobó és a lepattanókat le nem szedő pestiekkel szemben. A lelkes és egységes vasiak ellen most az egészpályás letámadás és magasságbeli és fizikális fölény sem érvényesült.
Mi reménykedtünk, hogy legyőzzük a Szedeákot, bár nem sok információnk volt róluk. Két éve többször is játszottunk velük az alapszakaszban és az Országos Döntőben is kétszer. Azt tudtuk, hogy van egy jó kezdő ötösük és van két extra dobó játékosuk.

A mérkőzés elejétől az első két negyedben folyamatosan mi vezettünk néhány ponttal, de amikor elhúzhattunk volna, nem tudtuk kihasználni a lehetőségeket egy-egy buta hiba, vagy rossz dobás miatt. Bár 46 pontot szereztünk nem igazán volt olajozott a csapatjáték. A harmadik negyed elején az ellenfél egyik kulcsjátékosa Masa Tamás kisebb bokasérülést szenvedett, ill. faultproblémák miatt többet kellett cserélni az ellenfélnek. Ekkor letámadással öt perc alatt eldöntöttük a mérkőzést és az utolsó negyedben már felszabadultabban játszhattunk. Végül a második félidei közepesnél kicsit jobb játékával biztosan nyertünk.

 

Atomerőmű SE – SZTE Szedeák KE
105:73
(23:18, 23:23,31:14,28:18

ASE: Antóni 35/9, Illés 17/6, Papp 14, Szabó 7, Novák 6 Cs.: Gomola 12,Gulyás 6,Veszprémi 2,Bereczki 2,Tóth M.Cs. 2, Balogh

{morfeo 94}


 

A szombat délelőtti mérkőzés úgy gondoltuk nagy presztízscsata lesz. Részben az első fordulóban szoros végjátékban elszenvedett vereségért vissza akarnak vágni a Körmendiek, részben, ha most győznek szinte már az országos döntőben érezhetik magukat. Nekünk a Körmend előző esti győzelme miatt minél nagyobb arányban kellene győzni, hiszen a Vasas várhatóan nem játszik még egyszer így és fizikálisan erősebbek még nálunk, és ha nyerjük a második mérkőzésünket és kikapunk a pestiektől és a vasiak győznek a Szeged ellen a hármas holtversenyben a gólkülönbség számít. Egyszóval nagy csatára számítottunk és így is lett.

Túlfűtött hangulatban, ideges légkörben játszottak a csapatok és szinte lemásoltuk a székesfehérvári mérkőzés első félidejét. A Körmend nagyon szívta magát bár az első negyed 6. percéig inkább mi vezettünk. Aztán rövidzárlat nálunk pontatlan dobások, egyéni játék csapatmunka helyett néhány elengedett falt és 21:12-re vezetett ellenfelünk. A második félidőre sem találtuk a ritmust főleg támadásban és a 4. percben 25:15. Nagyon nagy küzdelem alakult ki ahol nem csak a csapatokon volt nagy nyomás, hanem a játékvezetőkön is, főleg a nézőtérről. Az ideges légkör egyre fokozódott mivel egyre többet hibáztak a játékvezetők, legalábbis így érezték a csapatok és a nézők is persze mindenki saját szemszögéből. Először Nagy Gábor edző kapott technikai hibát, mert a reklamálást figyelmeztetés ellenére sem fejezte be és közben elhagyta a csapatterületet. A megítélt büntetőket értékesítve és még egy bedobott büntetővel már 28:15 volt az eredmény és úgy látszott kezd elúszni a mérkőzés. Szerencsére egy kicsit feljavult támadásunk, de elsősorban emberfogásos védekezésünk volt eredményes és a negyed végére. Visszajöttünk a mérkőzésbe 28:22. 
A harmadik negyed elejét kosárral kezdtük, majd két percig pontok nélkül folyt a küzdelem. A 3. percben a folyamatos reklamálás közben a körmendi edzőnél szakadt el a cérna, mikor egy labdaszerzésből Szabó Gabi indult volna ziccerbe és az őt faltoló utolsó körmendi játékosra sportszerűtlen hibát fújtak. Patonay edző a pályára befutva hevesen reklamált, így ő is technikait kapott, majd a reklamálást folytatva még egyet, így el kellett hagynia a kispadot. Természetesen óriási nemtetszés és fújjolás alakult ki a vendégszülők részéről. A kispadra leült illetőt nem ismertük, nem szerepelt a jegyzőkönyvbe valószínűleg edzői licence sem volt (Általában a csapatkapitány meccsezhet tovább, de Kovács Gyula komisszár elmondta mivel kiskorúakról van szó és le kell játszani a mérkőzést az eligazításon azt az utasítást kapták, hogy engedélyezzék más személy tevékenységét) és az egyik csapat edzője is segített még ill.a saját a lelátóról. A megítélt 6 büntetőből ötöt bedobtunk és Antoni Csanád hármasával majd kétpontos kosarával átvettük a vezetést 34:28-ra. Az események úgy tűnt felhergelték a körmendi játékosokat, még tüzesebbek és egységesebbek lettek és szinte extázisba kerülve harcoltak tovább. Zsinórban 3 triplával és egy duplával jelezték nincs vége a mérkőzésnek. Igaz ehhez az is kellett, hogy folyamatosan lemaradjunk a zónavédekezésben a tolódással, és egy kicsit későn reagáltunk a védekezésváltással, 39:34. a Körmendnek. A negyed végéig a vendégek vezettek folyamatosan nagyon szép csapatmunkával, türelmesen, vagányul, nagy önbizalommal és elszántsággal játszottak, míg mi inkább csak futottunk az eredmény után. A vendégszektorban változatlanul nem csitultak a kedélyek, és néhány fault befújását követően a lelátóról bekiabáló és reklamáló Patonay edzőt a csarnok elhagyására kérték fel.
A negyedik negyed elejére összeszedtük magunkat és agresszívabban játszottunk és a nagyon küzdő ellenfél két perc alatt összeszedett négy személyit (persze szerintük jogtalanul) és a betöréses faltok utáni büntetőkkel, ill.Papp Márk két kosarával 48:48 lett az állás. Izzott a csarnok ebben a légkörben továbbra sem volt egyszerű a játékvezetők dolga, nem is voltak mindig a helyzet magaslatán. Egyébként annyira „hazai pályánk”volt, hogy a 4 csapat hiba ellenére 4 és fél percig semmilyen faultot nem kapott a Körmend, (pedig volt harakiri rendesen, szabálytalan elzárás karlehúzás stb., stb. a videóról meg lehet nézni) igaz ez nem tűnt fel nekik. A kiélezett küzdelemben a pattanásig feszültek az idegek a teremben, főleg úgy hogy az utolsó fél percben 57:57-es állással fordultak a csapatok és a Körmend támadott. Ezt sikerült kivédekezni és a visszatámadásból Antoni Csanád 2 másodperccel a mérkőzés vége előtt bedobott gyilkos hármasával 57:60-ra átvettük a vezetést és ez lett a végeredmény is. A mutatott játékunkkal nem voltunk maradéktalanul elégedettek, de küzdelemből mi is jelest érdemelünk. Ezzel a győzelemmel még minden nyílt maradt, hiszen ha a nagyon ügyes és szimpatikus körmendi fiatalok nyernek a Szeged ellen és mi 4 pontnál nagyobb különbséggel kapunk ki a Vasastól, akkor a körbeverések miatt a harmadik hellyel kellet volna beérnünk. De a délután átrendezett mindent.

 

Körmendi Törpördögök- Atomerőmű SE
57:60
(21:12, 7:10,17:18,12:20)

ASE: Antóni 22/9, Illés 14/3, Gomola 8, Papp 6, Szabó 6 Cs. Novák 2, Gulyás, Veszprémi, Bereczki, Beák, Tóth M.CS. -,

{morfeo 95}


A vasi csapatnak nem maradt sok ideje pihenni, hiszen a délutáni első mérkőzést is ők játszották a Szeged ellen. Bár fej-fej mellett haladtak a csapatok, többnyire a Tisza partiak vezettek. Nem múlt el nyomtalanul a két lejátszott mérkőzés a Körmendieknél, hiszen az első meccsen is szinte erőn felül teljesítettek és ellenünk is csúcsterhelésen voltak, túlzottan cserélni sem tudtak, így a Szeged ellen tompábban több hibával játszottak, amit a többet pihenő friss és egyre motiváltabban és jobban játszó Szedeák ki is használt. Most is sok volt a reklamálás, főleg vasi oldalról. A harmadik negyed 28. percében vitatott ítélet és technikai hiba után,12 pontos Szedeák vezetésnél a Körmend csapata edzői utasításra levonult a pályáról és nem játszott tovább, így félbeszakadt a mérkőzés. Ez azt jelentette, hogy a Szeged győzött és a Vasas - ASE mérkőzés eredményétől függetlenül mindkét csapat bejutott az alapszakasz legjobb négy csapata közé (a másik ágról a Falco és a Kecskemét került be).
A Vasas ellen az eredménytől függetlenül fáradtan, de jobban kosaraztunk és az első negyed kiegyenlített játéka után a félidőig jól tartottuk magunkat. Sokat cseréltünk, mindenkit próbáltunk játszatni. Ellenfelünk messze a legjobban játszott a két nap alatt kiválóan dobott és eredményesen játszotta agresszív játékát, érvényesítve fizikai fölényét.(Nem magasságit!) Végül a második játékrész simán a Vasasé lett így a második helyen kerültünk tovább teljesítve célunkat, hogy a másik ág erős csapataival is tudjunk játszani, egyben bejutva már a májusi országos döntőbe.

 

Atomerőmű SE – Vasas MKB EEB
61:90
( 23:26,10:20,13:22,15:22 )

ASE: Gomola 10, Illés 10, Szabó 10, Papp 5, Antóni 4, Cs. Veszprémi 5, Gulyás 4, Verli 4, Beák 4, Novák 2, Balogh 2, Tóth M.CS. 1,

 


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%