Bronzérmes az ASE

2015.02.21, 14:24 Kosárlabda
Egyenlő felek csatáját hozta az első félidő, ám a harmadik negyedben átrobogtunk a Sopronon, és összességében megérdemelten nyertük meg a bronzcsatát.  

 

 Magyar Kupa - Bronzmérkőzés
Atomerőmű SE - Soproni sördögök 88-78 (20-20, 21-20, 26-17, 21-21)

Budapest, Tüskecsarnok

V.:  Győrffy A., Jakab L., Török P. (Benczur L.)

ASE: Dugat 8/6, Medve 5/3, Körtélyesi 15/9, Eilingsfeld 7, Jones 19.
Csere: Tóth 6, Szabó 11/6, Baki -, Wise 8, Evans 7/3, Kovács 2,
Vezetőedző: Dzunic Branislav

SKC: Ruják 10/3, Edwards 2, Borisov 11/3, Dénes 6, Tóth 22/6.
Csere: Takács 6/6, Thomas 7/3, Poscic 12, Trepák -,
Vezetőedző: Sabáli Balázs

Kipontozódott: Körtélyesi (35.)

A tavalyi kupadöntőhöz hasonlóan ismét a bronzmérkőzés jutott nekünk, amelyen ezúttal a Sopron volt az ellenfél. Eilingsfeld és Medve kosaraival hamar meg is szereztük a vezetést, erre Tóth Gergely válaszolt. Érdekesség, hogy a megszokottól eltérően ezúttal Körtélyesi és Medve is helyet kapott a kezdőcsapatban. A jó kezdés után kissé megtorpantunk, Borisov triplája és Tóth Gergely újabb négy pontjával megfordította az állást a Sopron, Dzinuc mester pedig elkezdte forgatni a csapatot. Bejött Tóth Ádám és Szabó is, friss erőként a nagyon aktívnak bizonyuló Tóth Gergely ellen. A rossz sorozatot mégsem ő, hanem az addigra már két blokkot is kiosztó Körtélyesi törte meg egy hármassal, majd Medve betörés utáni gólpasszából Szabó ki is egyenlített. Sajnos Tóth Gergelyt továbbra sem tudtuk tartani, triplából is betalált, így már 11 pontnál járt, mikor Sabáli Balázs lecserélte. A negyedet végül Szabó büntetőivel egálra hoztuk, így 20-20-as állsáról várhattuk a folytatást.

A folytatásban pályára került Kovács Ákos is, a csapat azonban továbbra sem tudta uralni a mérkőzést, több komoly hibát is elkövettünk támadásban és védekezésben egyaránt. Thomas és Poscic révén az SKC találta meg előbb a gyűrűig vezető utat, nálunk több mint két percnek kellett eltelnie az első kosárig, igaz az egy szépségdíjas Kovács-találat volt, ráadásul egyből követte Körtélyesi második, majd egy perccel később a hármasa is. Ezek a kosarak megadták a jelet a csapattársak számára is, így mikor Sabáli Balázs a 17. percben időt kér, három ponttal már mi vezettünk. A folytatásban ismét erőre kapott kicsit a Sopron, lendületüket csak Medve Máté trojkája törte meg, de a 19. percben - Tóth Gergely 16. pontja után - már így is náluk volt az előny. Ezúttal Dzunic mester kért időt, ám a csapaton ez sem segített, két támadás alatt kétszer is eladtuk a labdát. A negyed lezárásaként még Szabó Zsolt dobott egy szenzációs, egész pályás kosarat amellyel átvettük a vezetést. Nem volt egyszerű menet, gyakorlatilag az egész félidőt végigvideózták az illetékesek, de a lényeg. hogy végül jónak ítélték a találatot.

Az ítélet jó hatással volt a csapatra, Wise két gólpasszából Jones két zsákolással jelezte, hogy bizony fontos az a bronzérem számunkra. A következő két támadásban aztán megint ők voltak a főszereplők: előbb Wise szórt be egy középtávolit, majd Jones tett vissza egy lecsorgó labdát, és máris kilenccel mentünk! Ekkora különbség még nem volt a csapatok között ezen a meccsen, azonnal időt is két a Sopron. Ez sem segített, a két főszereplő, Jones és Wise egy-egy újabb kosarat szerzett, amelyeknek köszönhetően 12-0-ás rohammal indítottuk a második félidőt. A remek sorozatot Borisov trojkája zárta le, de így is 11 pont volt az előnyünk. A játékosok felszabadultabban játszottak, magabiztosan őrizték, sőt növelték is az előnyünket. Evans hárompontosa is ékes példája volt ennek a magabiztosságnak, mikor előbb egy dobócsellel elküldte emberét, majd értékesítette a dobást. Persze azért a Sopron sem adta fel a mérkőzést, büntetőkkel araszolgattak közelebb, de a két számjegyű paksi fór így is megmaradt a negyed végéig.

Jarrod Jones adta fel a labdát, Körtélyesi Gergely pedig bezsákolt - szokatlan, ám annál eredményesebb felállás! Sajnos a folytatásban a Sopron nehézbombázásba kezdett, és két perc alatt három hármast értékesítve öt pontra felkapaszkodtak. Azonnal időt kértünk, hogy megnyugodjunk, mert az utolsó öt percre hideg fejekre volt szükség. A megbeszélés eredményes volt, az első támadásunkból Szabó Zsolt is beszórt egy hármast. A következő percek Jarrod Jones Sopron ellen folytatott egyszemélyes háborújáról szóltak, centerünk szinte egymaga tartotta előnyünket, minden soproni kosárra volt válasza. Közben a talán idei legjobb meccsét játszó Körtélyesi Gergely kipontozódott, tizenötig jutotta a mai meccsen. 104 másodperc volt vissza a találkozóból, mikor Borisov kísérletét blokkolta Heny Dugat, aztán kiosztott egy gólpasszt Jeremy Wisenak, aki faulttal együtt dobta be. Ezzel nyolcra nőtt előnyünk, majd Dugat triplájával tizenegyre, és már csak 40 másodperc volt hátra, így gyakorlatilag vége volt a meccs érdemi részének. A csapat összességében megérdemelten nyerte meg a bronzérmet, mert a második félidőben rá tudta erőltetni akaratát a Sopronra. A szép számban kilátogató paksi szurkolók pedig elégedettek lehettek, győztes meccsek búcsúztunk a hétvégétől.

Dzunic Branislav: Rövid leszek: a harmadik negyedben eldőlt a meccs, utána a Sopron még kapaszkodott, de akkor már mi voltunk nyeregben.

Sabáli Balázs: Gratulálok a Paksnak megérdemelten nyertek. Az első félidőben a zónánkkal meg tudtuk fogni őket, azonban a harmadik negyed első percében nem tudtunk mit kezdeni velük, ekkor gyakorlatilag eldőlt a meccs. Az utolsó negyedben még egyszer feljöttünk ötre, ám kulcsszituációban kihagytuk a ziccert.

Jarrod Jones: Lassan kezdtünk az első félidőben, nagyon sok hibával játszottunk. A szünet után viszont gyorsítani tudtunk a játékunkon, jobban koncentráltunk, és ezzel nyertünk.

Fotó: Molnár Gyula

 

 


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%