A 2020/21-es szezon értékelője

2021.04.26, 20:48 Kosárlabda
Dr. Kovács Antal és Jan Pavlík beszélt a múltról, jelenről, jövőről.

Az ASE Csarnok tárgyalójában tartott sajtótájékoztatón mesélt Dr. Kovács Antal és Jan Pavlík az elmúlt szezonról és a jövőről.

Dr. Kovács Antal:
“Ez a szezon nem úgy sikerült, ahogyan szerettük volna, de kötelességünknek érezzük azt, hogy a szurkolóknak és a közönségnek megfelelő tájékoztatást adjunk. Mindenekelőtt szeretnénk megköszönni a támogatást amit kaptunk ebben a nehéz helyzetben. Nem volt egyszerű ez az év, hiszen nagyon sok sportágnál, így a kosárlabdánál is az volt a cél, hogy életben tartsuk a sportágat és minél több mérkőzést lehessen lejátszani utánpótlás és élsport szinten is. Voltak sérüléseink, volt, hogy a csapat nagy része koronavírusos volt, így kevés olyan alkalom adódott, amikor teljes kerettel tudtunk kiállni. Nyílván én is kaptam személyesen javaslatokat az edzőcserére vagy egyéb megoldásokra, azonban amikor az utolsó szakaszába értünk a bajnokságnak én nem láttam már ennek a cserének sok értelmét. A háttérben próbáltunk azon dolgozni és előkészíteni azt, hogy a következő szezontól más szellemiségben próbáljon működni az ASE, több lehetőséget szeretnénk adni az utánpótlásnak, csökkenteni szeretnénk azokat a kockázatokat, ami a tengerentúli, külföldi játékosok igazolását illeti, látszik, hogy ezen mindenképpen változtatnunk kell. Olyan kereteket szerettünk volna megalkotni, amivel rövid időn belül lényeges számú hazai játékosokat és picivel jobb minőségű külföldieket tudunk szerződtetni. Az elmúlt években a szakmai háttér stabilizálása mellett az anyagi hátterünkben is kockázatok léptek fel, a városi támogatás nyílván a koronavírus miatt is lényegesen kevesebb volt, mint a korábbi években, ebben a bizonytalan helyzetben a koronavírussal együtt nem mertünk olyan lépéseket megtenni, ami utólag az eredményességben látszik, hogy talán szükség lett volna nagyobb mértékű cserékre, de miután a klub nem engedheti meg magának, hogy a fizetésképtelenség felé sodródjon közel 1300 igazolt sportolóval, ezért nagyon kellett arra is figyelni, hogy a mindennapi munkát ez ne nagyon veszélyeztesse. Mindnekinek köszönöm, bár tudom, hogy kevés jó pillanatot tudtunk okozni, de azon dolgozik a stáb, hogy jövőre egy jó szezont zárjunk és egy olyan hosszú távú fejlődés vegye kezdetét, ami évtizedekre meghatározza a paksi kosárlabda hangulatát.
Dzunic Branislav nem lesz jövőre a csapat vezetőedzője, jelenleg keressük azt a személyt, aki azzal a filozófiával, amiben mi megállapodtunk és a szakosztályvezetéssel összhangban tud dolgozni. Több jelölt van, ezeket szűkítjük most le és megkezdjük hamarosan a tárgyalásokat. A játékosoknál az a filozófia, hogy egy erős magyar magot szeretnénk létrehozni, de úgy, hogy minél több saját nevelésű fiatalnak adjunk lehetőséget. Kevesebb külföldi játékossal szeretnénk együtt dolgozni jövőre, viszont az az elképzelésünk, hogy ezek a légiósok szakmai tudásban és személyiségben is megfelelőek legyenek. Fontosnak tartjuk az utánpótlást, de szeretnénk a bajnokságot is megfelelő helyen zárni.
A csarnokfelújítással kapcsolatban jó híreim vannak, ez egy nagyon hosszú előkészítés volt, és őszintén szólva borzalmas volt a rájátszás második meccsén azt látni, hogy a csarnokunk beázott. Ez egy évtizedes probléma, ennek a csarnoknak a tető a legsebezhetőbb pontja, azonban most tartunk ott, hogy akár heteken belül elkezdődhet a felújítás. Reméljük, hogy a következő szezont már egy felújított csarnokban kezdhetjük meg. A felújítás költsége nagyságrendileg 500 millió forint, amit TAÓ forrásból tudunk biztosítani.”

 

Jan Pavlík:
“Amikor nyáron összeraktuk a csapatot erre a szezonra, több játékos szerepéről voltak elképzeléseink, azonban nem mindenki tudta a neki szánt szerepet betölteni, mert különböző okok miatt változtatni kellett például a posztján. Sajnálom Ian Bakert, aki szezon közben megsérült, majd később csípőproblémái voltak, de nem volt más választásunk, cserélni kellett, így utólag valószínüleg egy egészséges Baker többet tudott volna nyújtani a csapatnak. Justin Jackson és Winston Shepard kiegészítő játékos szerepében jöttek, de mivel a négy alapjátékosunk koronavírusos lett más szerepet kaptak, ezután jöttek a sérülések és még egy covid hullám. A szezon 9 hónapig tartott, ebből 5 nap volt, amikor teljes kerettel tudtunk dolgozni. Ez nagyon nagy probléma volt a tervezésben, edzésmunkában, nem tudtuk, hogy kivel, mikor tudunk számolni, az edzéseken más posztokon játszottak a játékosok, mint a mérkőzéseken. Úgy gondolom, hogy ezek a szakmai problémák voltak a leginkább meghatározóak. Ebben a csapatban több volt ez nyilvánvaló. Sajnos azt kijelenthetjük, hogy a bajnokság befejezése nem az ASE-hoz volt méltó. Megyünk tovább, de nem szabad ezeket a hibákat elfelejteni, tanulni kell belőlük és bízom benne, hogy Anti és a vezetőség támogatásával és ezzel a hangulatváltással jobb kultúrát tudunk felépíteni és egy újra szerethető csapattal tudunk nekivágni a 2021/22-es szezonnak. Reméljük, hogy a szurkolók is támogatni fognak minket.
Jelenleg három játékosnak van szerződése, név szerint: Eilingsfeld János, Gulyás Milán és Valerio-Bodon Vincent. A terv az, hogy a külföldiekkel együtt 9 felnőtt legyen a keretben, akik leginkább befolyásolni tudják az eredményeket. Öt paksi nevelésű játékos fog csatlakozni, azért, hogy megfelelően működjön a munka az A és B csoportos csapatunknál is, ehhez tervezünk még három-négy játékost igazolni. A játékosállományunk körülbelül fele fog tudni A és B csoportban is játszani, ez azt jelenit, hogy nyolc-kilenc fiatal játékos úgynevezett befektetés lesz jövőre. Kovács Ákossal mindenképpen szeretnénk folytatni, ugyan lejárt a szerződése, ezért a tárgyalások most fognak elkezdődni.”


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%