ASE.hu kosárlabda

Kovács Ákos jól pótolta a sérült Battle-t, a csapat pedig a második félidőben mutatott játékával negyedszer is legyőzte idén a MAFC-ot.

 

NB1 - Alsóház
MAFC - Atomerőmű SE
67-74
(23-18, 21-19, 11-22, 12-15)
Budapest, 2017.02.22
V.: Kapitány , Balogh , Minár (Fekete)

MAFC: Smith 7/3, Misek 11/3, Lakits -, Sihota 12/6, Poscic 7.
Cs.: Kovács 5/3, Duvjnak 15/3, Pápai -, Polyák 10/6.
Vezetőedző: Garai Péter

ASE: Kovács 13/9, Medve 6/6, Samenas 16/9, Tiby 10, Watkins 8.
Cs.: Gilbert 21/9, Will -, Illés -, Plézer -, Kalmár -.
Vezetőedző: Teo Cizmic

Kipontozódott: - ill. Wiil (36.)

A MAFC hozta el a labdát a feldobásnál, majd Poscic közeli találataira, illetve néhány sikeres triplára építve ki is alakított egy egész komolynak nevezhető, nyolc pontos előnyt az első percekben. Cizmic mester erre Gilbert pályára küldésével reagált, ami jó húzásnak bizonyult, legalábbis erre utalt, hogy a hazai fór a következő négy-öt percben szép lassan elolvadt, Sihota bravúros triplái ellenére is. Sőt, az utolsó két percre fordulva Gilbert beszórta 12. pontját is, amivel a vezetést is megszereztük, a meccs során először. Aztán érkezett a hazaiaknál a sérüléséből visszatérő Duvnjak, és sorozatban dobott hat pontjával visszavette az előnyt csapatának.

A játékunk képe sokat a második negyed elején sem változott, hacsak abban nem, hogy a karmesteri pálca átkerült Samenas és Medve kezébe. Közben azért beesett két hazai hármas, majd Medvéére feleletül egy harmadik is, ami nem arra utalt, hogy itt ma sok örömünk lesz örülni a lefújás után. A játékunk sajnos nem volt kimondottan nézőszórakoztatónak nevezhető, már persze ha a paksi nézőkre gondolunk, mert a hazaiak jól szórakoztak, csapatuk ugyanis szép lassan tizenötre növelte a különbséget, mi pedig csak asszisztálni tudtunk ehhez. Aztán az irányító nélküli játékról átváltottunk a két irányítósra, mikor Illés és Kovács egyszerre került pályára, de az üdvösséget ez a lépés sem hozta meg. Ellenben mikor ezt követően visszaálltunk klasszikus felállásra, Kovás Ákos pedig elkapta a ritmust, egyből meglódult a csapat is: Ákos öt pontot és három gólpasszt jegyzett az utolsó három percben, ezzel pedig feljöttünk hét pontra, ráadásul Garai Péter is kapott egy "időn túli" technikait.

Az ezért járó büntető a második félidő nyitó jeleneteként került elvégzésre, Samenas nem is hibázott, így hat pontos hátrányból kezdhettük a felzárkózást. A "hadművelet" majd' három percig eredmény nélkül maradt, ekkor Kovács Ákos tett vissza egy lecsorgó labdát, majd Medve egy kosarat Tibyval, végül pedig ismét Kovács Ákos szórt be egy triplát, amivel már nálunk volt az előny! Időt ekkor még nem kért a MAFC, ám Samenas középtávolija után már nem volt más választása Garai Péternek, miután épp egy 10-0-ás rohanásban voltunk. Ezzel meg is alapoztuk a jó harmadik negyedet, melyet végül tizenegy ponttal nyertünk meg, így a záró felvonást már mi vártuk előnyből.

A lendület megmaradt a folytatásra is, Watkins két ziccerével megdupláztuk a különbséget. Itt aztán megtorpantunk egy pár percre, de szerencsére a MAFC is csak három büntetőre volt képes a negyed derekáig, így "nagy kár nem ért minket". Öt percnél Will Tamás heves reklamációja ért technikait, Misek büntetett, így visszaállt a negyed eleji négy pont, majd abból is elkopott három, újabb büntetőknek köszönhetően. Ismét felrémlett a második negyed elején mutatott játék képe, egyszerűen nem tudtunk eljutni az ellenfél gyűrűjéig, bár legalább most nem hagytuk ziccereket dobálni a fővárosiakat. Időt kért Teo Cizmic, ezt követően Samenas vállalt egy szép hármast emberről, majd Kovács üresből, végül Medve ismét emerről, mindhárom utat is talált a gyűrűbe! Ezzel gyakorlatilag el is döntöttük a mérkőzést és bebiztosítottuk a 11. helyünket.

Fotó: MAFC/Girgász Péter