"Kimegyek a pályára és próbálok kiadni magamból mindent..."

2022.10.29, 13:18 Kosárlabda
Interjú Eilingsfeld Jánossal.

-A Magyar csapat oszlopos tagjaként részt vettél a 2022-es Európa-bajnokságon, ahol azt hiszem kijelenthetjük, hogy remek teljesítményt nyújtottál, 5 mérkőzésen 7.2 pontot és 2.8 lepattanót átlagoltál, ráadásul nem kis ellenfelek ellen: Franciaország, Németország, Szlovénia, Litvánia és Bosznia-Hercegovina csapatai voltak a csoportunkban. Hogyan élted meg ezt az EB-t?

"Nem volt egyszerű dolgunk, hiszen az Európa-bajnokság legerősebb csoportjába kerültünk, szóval tudtuk, hogy nagyon kemény meccsekre kell számítanunk, de arra is fel voltunk készülve, hogy úgy kell pályára lépnünk, hogy nincs veszíteni valónk és csak a saját játékunkra kell koncentrálnunk és mindent kiadni magunkból amit csak lehet. Úgy gondolom, hogy ezt sikerült is megvalósítani és méltó ellenfelei tudtunk lenni a sztárcsapatoknak, plusz ezeket a mérkőzéseket fel tudtuk használni arra is, hogy gyakoroljuk azokat a dolgokat amiket majd a VB selejtezőkön szeretnénk alkalmazni. Persze szomorúak voltunk, hogy nem sikerült mérkőzést nyerni pedig egy-két meccsen volt rá lehetőségünk, gondolok itt a bosnyákok és a franciák elleni találkozókra. Összeségében úgy gondolom, hogy sokat profitáltunk ebből az Európa-bajnokságból, hiszen elit csapatok ellen játszottunk és ezek a mérkőzések megmutatták miben kell előre lépnünk."

-Mennyire volt bensőséges közeg? A hotelben, a csarnokokban, úgymond a kamerák mindent látó lencséi elől elzárt területeken a sztárjátékosok hogyan viselkedtek?

"A hotelban teljesen átlagosan viselkedtek a nagy sztárok, nem volt aki különcködött volna, minden nagy játékos ugyan úgy a csapatával csinált mindent, ahogy az normál esetben lenni szokott. Nyílván azért nekik nehezebb volt kimozdulni a szobájukból, gondolok itt az igazán nagy nevekre, hiszen amint lementek a hotel recepciójára vagy kimentek a hotelből egyből mindenki megrohamozta őket egy közős fotóra vagy aláírásra."


(Fotó: fiba.com)

-Melyik volt az a pillanat, amit újra szívesen átélnél és miért?

"Igazából mindegyik meccset szívesen átélném újra, hiszen minden mérkőzésen több, mint 10 ezer néző előtt játszhattunk és óriási hangulat volt. Külön köszönet a Magyar szurkolóknak akik végig kint voltak és buzdítottak minket."

-Mennyire volt nehéz ilyen hosszú ideig távol lenni a családodtól?

"Nagyon nehéz volt ilyen hosszú időt távol lenni a családtól, hiszen amióta gyermekeim vannak ennyi időt nem voltunk távol egymástól, úgyhogy amikor hazaértem nagy volt a boldogság."


(Fotó: fiba.com)

-Öt forduló után 3-2-es mérleggel állunk az alapszakaszban, eddig minden mérkőzésünk vége körömrágósra sikerült. Mennyire érzed reálisnak ezt a mutatót az eddigiek alapján? Miben tudunk javulni? Hova várod a csapatot az alapszakasz végére?

"Igen gyakorlatilag minden mérkőzésünk az utolsó percben dőlt el és szerencsére hármat sikerült is behúznunk belőle ami azt is mutatja, hogy a csapat képes a 40 percig csúszni-mászni és küzdeni a győzelemért. Nagyok sok eladott labdánk volt ezen a 5 meccsen, ezen mindenféleképpen szeretnénk javítani, hogy ezeket lecsökkentsük és jobban megtudjuk becsülni a labdát egy jó védekezés után. Az alapszakasz végére szeretnénk bekerülni a rájátszásban ez a fő célunk, onnan pedig már bármi megtörténhet."

-Szerintem azt kijelenthetjük, hogy bomba formában tértél vissza az Atomvárosba az Európa-bajnokság után, kétségkívül - Kovács Ákossal egyetemben - a csapat egyik legeredményesebb játékosa vagy, öt találkozó után 20.6 pontot, 11 lepattanót és 2 gólpasszt átlagolsz, ráadásul öt meccsből négyen dupla-dupláztál. Mi a titka ennek a remek teljesítménynek?

"Igazából nincs semmi titka, egyszerűen csak kimegyek a pályára és próbálok kiadni magamból mindent, ami a csapat hasznára válhat, legyen bárki is az ellenfél. Kacsa is (Kovács Ákos) így van ezzel és mivel már évek óta együtt játszunk elég jól érezzük egymást a pályán és tudjuk segíteni a másikat."

-November 11-én a bosnyákok, majd november 14-én a csehek ellen következik két nagyon fontos világbajnoki-selejtező, reális esélyünk van kijutni a tornára. Milyen mérkőzésekre számítasz?

"Az biztos, hogy mind a két csapat más szerkezetben fog játszani hiszen a Euroliga és az NBA miatt más kerettel fognak kiállni mint az Európa-bajnokságon, illetve az első VB-selejtezős körben. Nem lesz egyszerű dolgunk hiszen két erős csapatról beszélünk, de az biztos, hogy alaposan fel fogunk készülni belőlük és mindent meg fogunk tenni a győzelem érdekében!"


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%