ASE.hu kosárlabda

Férfi kosárlabda szakosztály

Bemutatkozás

A kezdetek 

A sportág paksi alapítói 1946-ban a kereskedelmi középiskola tanulói voltak, ahol 1948 őszétől Szentesi Alajos testnevelő tanár irányításával kezdődtek meg a szakszerű edzések és a bekapcsolódás a versenysportba. 
Az Atomerőmű SE 1979 évi megalakulásával egyidejűleg megalakult a kosárlabda szakosztály is Nagy János játékos edző szervező munkájának eredményeképpen. A játékos keretet kezdetben az atomerőmű dolgozói képezték, akik a sportágat hobbi szinten űzték.

A fokozatos fejlődés évei 

A 80-as évek második felére született meg az elhatározás az egyesület vezetésében, hogy a kosárlabda élsport legyen. A szakosztály vezetésével Csűrös Dénest bízták meg. A játékosállomány fokozatos megerősítésével és a szakmai munka minőségének javításával a férfi kosárlabda csapat a 90-es években az NB1/A csoport stabil részesévé, meghatározó csapatává vált. Ezek alatt az évek alatt több olyan edző is megfordult a csapatnál, akiknek ma is neve van a szakmában (pl. Juhász Sándor, Vertetics István, Rezák László). Több magyar válogatott, illetve - légiósok személyében - más ország válogatottja is erősítette a paksi csapatot (Morgen Frigyes, Radovics József, Mokos Gábor, Gulyás Róbert, Boros Zoltán, Mérész Tamás, Rajkó Zsolt, a külföldiek közül pedig Dariusz Lukminas és Arunas Vysockas), de ami a legfontosabb, hogy itt nevelkedett és vált Európa szintű kosarassá Gulyás Róbert. A 90-es évek dinamikus fejlődése után a magyar bajnokságban az ASE az 1998/1999-es szezonban az alapszakasz 4. helyét szerezte meg. A rájátszásban egy előrehozott döntőnek is tekinthető Albacomp-ASE párharcban a későbbi bajnoktól 3-2 arányú szoros vereség után nem jutott a döntőbe és végül a 4. helyen végzett, ami addigi legnagyobb siker volt. 
Nagy sikernek könyvelhető el, hogy ugyanebben a szezonban a nemzetközi kupában is kiválóan szerepelt a csapat, a rangos Saporta kupában bejutott a legjobb 16 közé. Ebben a sorozatban hazai pályán legyőzte a nagyhírű AEK Athent és csak szoros küzdelemben maradt alul hazai pályán a későbbi döntős Pamesa Valencia ellen. Ebben az időszakban a csapat edzője Rezák László volt, akit 1999 nyarán Fodor Péter váltott a kispadon.

A közelmúlt

A 90-es évek fejlődését az 1999/2000 évi szezon váratlan 9. helyezése törte meg. 
2000. elején változás történt a szakosztály vezetésében és működésében. Az egyesület elnöksége a szakosztály munkáját több mint 15 évig irányító Csűrös Dénes helyett a szakosztályelnöki feladattal Tóth Jánost bízta meg. 
A 2000/2001 szezon kezdetére jelentős átalakuláson ment át úgy a szakosztály irányítása és gazdálkodása, mint a csapat összetétele. A 2000-2003. évek közötti időszakban a csapat gerincét kisebb változásokkal olyan játékosok képezték, mint a válogatott Czigler László, Fodor Gergely, Mészáros Zalán és Sitku Ernő. A légiósok közül kiemelendő az egyik legjobb magyarországi légiósként nyilvántartott Terrence Davis vagy a küzdeni tudásáról ismert Vaidas Jurgilas. A csapat összetétele valamint a szakmai, szervezeti és gazdasági háttér megalapozta ezen évek soha nem látott sikereit, ami egy bajnoki címben (2002), két Magyar Kupa győzelemben (2001, 2003) egy bajnoki második (2001) és egy magyar kupa második (2002) helyezésben testesült meg. 
2003. nyarán Zsoldos András vette át a csapat szakmai irányítását Fodor Pétertől, aki négy évig volt az ASE vezető edzője.

A Zsoldés-éra

Zsoldos András a szombathelyi Falco csapatától érkezett. A legelső 2003/2004-es szezonban annak ellenére, hogy válogatott játékosok távoztak a csapatból (Sitku Ernő, Fodor Gergely) a csapat bejutott a bajnoki döntőbe, ahol végül a Kaposvár diadalmaskodott 3:1-es összesítéssel. A következő két évben a csapat szinte mindent megnyert amit lehetett, két bajnoki cím mellé egy Magyar Kupa arannyal és ezüsttel gazdagodott. 2004/2005-ben a döntőben a Debrecent múltuk felül szoros csatában (3:2), a következő évben az Albacompot (3:0). A két hazai rendezésű Magyar Kupa döntőből az elsőt megnyertük az Albacomp ellen, míg a következő évben a Kecskemét diadalmaskodott. Zsoldos András második évében elbúcsúztunk Terrence Davistől, aki négy évig volt a közönség egyik kedvence.Helyette érkezett Chris Monroe, aki méltó helyettesnek bizonyult és az 2006/2007. szezontól már az olasz I. ligában szerepel.

A 2006/2007-es szezon kissé gyengébben sikerült az előző évekhez képest, s ez részben a sok sérülésnek is volt betudható. A négy közé jutásért az ASE 3:1-es vereséget szenvedett a szombathelyi Falco ellen, így a bajnokság 5. helyén végzett.

A 2007/2008-as évet új edzővel, a Körmendről érkező Sabáli Balázzsal és szinte új játékoskerettel kezdte meg az ASE. Kicserélődött a teljes külföldi sor, valamint 9 év után távozott Czigler László. Az ő helyét a korábbi paksi legenda, Gulyás Róbert vette át. A Magyar Kupában immár „hagyományosan” idegenben sikerült győzedelmeskednünk. Szombathelyen előbb a Körmendet, majd a helyi Falcot sikerült legyőznünk. Sajnos a bajnokságban az alapszakasz 5. helye után újra a negyeddöntő jelentette a végállomást (Albacomp-ASE 3:2). 2008/2009-es szezon jó kezdése után visszaestünk, amit játékos-cserékkel és nem utolsó sorban új edzővel próbált az ASE megoldani. Sabáli Balázst a Kaposvárról érkezett Braniszlav Dzunic váltotta, akivel egy szenzációs hajrával a bajnoki alapszakasz 2. helyét szerezte meg az Atomerőmű és ellentmondást nem tűrő játékkal sikerült megszereznie 4. bajnoki címét is. (Negyeddöntő: ASE-Szolnok 3:1, elődöntő ASE-Falco 3:0, döntő Pécs-ASE 0:3)

Ez volt az utolsó cím, amit be tudott gyűjteni a piros-kék egyesület, annak ellenére is, hogy a 2008 óta eltelt időszakban bajnoki és kupadöntőben is megfordult a csapat. A kispadon megfordult Horváth Imre, Völgyi Péter, Enrique Gutierrez Garcia, valamint Schmidt  Béla is, de huzamosabb ideig egyikük sem tudott megmaradni. Időközben Horváth Ákos, Vojvoda Dávid, Kámán Tamás , Körtélyesi Gergely és Tóth Ádám  révén válogatott játékosok is csatlakoztak a klubhoz, ám a bajnoki címet nem sikerült visszahódítani.

2013 őszén aztán sikerült visszacsábítani a klubhoz az időközben Fehérváron ismét megdicsőülő, a bajnoki aranyat és a kupát egyaránt elhódító Braniszlav Dzunicsot, és megkezdeni egy új sikerkorszak alapjainak lerakását.