Szenzációs győzelem a listavezető ellen!

2014.11.15, 16:57 Kosárlabda
Dugat vezérletével szinte végig vezetve, remek játékkal győztük le a Kálmán Lászlót ünneplő Falco csapatát, és ugrottunk a tabella élére.  

Falco-Trend Optika KC Szombathely - Atomerőmű SE 81-94 (23-28, 23-18, 11-21, 24-27 )

Szombathely, Arena Savaria

V.: Papp Péter, Farkas Gábor, Szabó Gergő ( Bodrogváry Iván)

Falco: Martinic 20/9, Perl 15, Doyne 13/9, Dukic 14/6, Majstorovic 12/6.
Csere: Bognár 2, Váradi -, Hall 2, Will 3/3.

ASE: Dugat 24/6, Medve -, Körtélyesi -, Szabó 18/12, Jones 8.
Csere: Baki 6/6, Markovic 10, Tóth 12, Kovács 12/3,

A szombathelyi csarnokban telt ház volt, a hangulat pedig parádés volt, amit az is fokozott, hogy a mérkőzés előtt Puskás Tivadar szombathelyi polgármester díszpolgári címet adományozott a helyi legendának, a Falco jelenlegi vezetőedzőjének, Kálmán Lászlónak.

Ami minket illet, John Roberson bokasérülése nem jött rendbe, így Henry Dugat kezdett irányító poszton. A feldobásnál mi hoztuk el a labdát, ám első, majd a második támadásunk is kimaradt, a Falco pedig nem hibázott, megszerezte a vezetést. Nálunk Dugat igyekezett a szokásosnál is jobban a számára talán otthonosabb irányító poszton, első hat pontunkat ő szerezte, ráadásul a többi játékelemben is jeleskedett: hat perc után, mikor Szabó triplájával egy pontra feljöttünk, már négy kiharcolt fault, két lepattanó, két gólpassz és egy labdaszerzés állt a neve mellett. Ekkor igazi triplazáport zúdítottunk a sárga feketékre. Szabó Zsolt három tripláját Baki toldotta meg még eggyel, a vezetés pedig már a mi kezünkben volt! Markovic és Kovács is pályára került, mindketten jól is szálltak be a játékba, előbbi 2+1-es akcióval jelentkezett, utóbbi betolt egy hármast, így tíz perc elteltével mi tartottunk előrébb, öt ponttal.

Tóth Ádám büntetőivel nyitottuk a második negyedet, ám ezt követően Doyne percei következtek: az amerikai kétszer is szép egyéni akciót hajtott végre, és mindkétszer sikeresen harcolt ki faultot Tóth Ádámon, fontos pontokat szerezve csapatának. Részünkről a legjobbkor jött Baki hármasa, mikor már a nyakunkon voltak, újra lélegzethez jutottunk. A mérkőzés - ahogy az Szombathelyen lenni szokott - nem elsősorban a védekezésről szólt, számolatlanul szórták a csapatok a kosarakat. Ez azért okot adott némi aggodalomra, hiszen ez nem kimondottan mi játékunk, általában azért nagyobb arányban szoktunk meccseket nyerni, ha alacsonyan tartjuk a dobott pontokat. Mindenesetre tartottuk az előnyünket, ami - a nézőkkel egyetemben - Kálmán Lászlónak sem nyerte el a tetszését, időt is kért, hogy kis rendet vágjon a sorok között. Akciója sikerrel járt, fiai  hátralévő három percben eltüntették a hátrányukat, így egál állásnál vonultak pihenőre a csapatok.

Szép védekezésekkel kezdték a csapatok a második félidőt, mindkét fél hibára kényszerítette a másikat. A kihagyott dobások sorozatát Luka Markovic törte meg, miután kiharcolt faltját követő büntetői a gyűrűben landoltak. Megint a hazaiak kedvence, Bam Doyne került reflektorfénybe, ám ez ezúttal nem kívánt figyelem volt: zsinórban háromszor is lépéshibát követett el. Szabó Zsolt újabb hármas szórt, öt pontra növelve előnyünket, majd Dugat is bemutatott egy parádés betörést, Kálmán László pedig úgy érezte, lenne hozzáfűzni valója a dolgokhoz, így időt kért. Tóth Ádám parádés passzát Eilingsfeld húzta be, tombolt a kispad! Remekül játszottunk, és ez nem is annyira a támadó, mintsem a védőoldalon mutatkozott meg: tíz perc alatt mindössze tizenegy pont érkezett a Falco játékosaitól, így ezt a negyedet vastagon megnyerve, tíz pontos fórral vághattunk neki a negyedik játékrésznek.

Az összeszedetten és jól játszó Dugat rögtön egy hármassal jelezte, hogy igenis komolyan gondoljuk ezt a meglepetés-dolgot, majd Eilingsfeld János értékesített két büntetőt, és közte tizenöt, majd Kovács duplája után tizenhét! A Falco természetesen nem arról híres, hogy feladja, így most is mentek becsülettel, Majstorovic két hármasa és Martinic 2+1-es kombinációjával pillanatok alatt elég komolyat faragtak a hátrányból, és máris csak tíz volt közte. Meg voltunk zavarodva, ez látszott a fiúkon, a közönség pedig tombolt, és hajtotta előre a sárga-fekete játékosokat, akik ezt meglovagolva támadásban és védekezésben egyaránt emberfelettit nyújtottak. Doyne triplája után már csak hét volt az előny, öt perc volt hátra, Dzunic mester pedig időt kért, mert komoly veszélyben volt az, amit addig felépítettünk.  Labdát lopott a Falco, Martinic egyedül tört kosárra, ám Dugat valahogy utolérte, és pont annyira zavarta meg, hogy ne dobja be. A Túloldalon Kovács harcolt ki büntetőket, és megtörve a hazaiak hosszú percek óta tartó rohamát, egyet bedobott a két szabaddobásból. Ez mintha a többieket is felébresztette volna, és bár Doyne továbbra is szórta a hármasokat, immáron újra partiban voltunk. Két perccel a vége előtt, kilenc pontos hátrányban újra magához hívta övéit Szombathely frissen kinevezett díszpolgára, ám mégsem ők, hanem a meccs paksi hőse, Henry Dugat talált be, méghozzá három pontot erő kosárral.

A kis amerikai pedig ezzel gyakorlatilag le is zárta a meccset, innen már nem volt válasza a szombathelyi gárdának a történtekre, mi pedig elkönyvelhettük, hogy egy remek meccsen, jó egyéni teljesítményt, valamint összeszedett csapatjátékot bemutatva megérdemelten húztuk be ezt a rangadót, és vettük át a tabella első helyét. Külön meg kell említeni a remekül játszó Henry Dugatot, aki 24 pontja mellé kilenc lepattanót is begyűjtött, és 31 VAL pontjával messze a meccs legértékesebb játékosa volt, valamint az ezúttal 21 percnyi játéklehetőséget kapó Luka Markovic-ot, aki 10 ponttal és lendületes játékkal hálálta meg a bizalmat.

Fotó: Vágvölgyi Bálint - BB1


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%