Ezúttal is Sopron örülhetett a Gesztenyés úton

2015.03.17, 17:02 Kosárlabda
Jones, Tóth és Wise hiányát nem bírta el a csapat, amely az utolsó negyedben nem bírta tartani a lépést a vendégekkel.  

 

NB1 - Középszakasz, 2. forduló
Atomerőmű SE - Soproni Sördögök 64-68 ( 20-18, 14-20, 15-10, 15-20)

Paks, ASE Sportcsarok

V.: Papp P., Török R., Szabó G. (Várhalmi Zs.)

ASE: Dugat 6, Markovic 4, Evans 5, Szabó 20 , Eilingsfeld 12.
Csere: Körtélyesi 7/3, Medve 2, Baki 3, Kovács 5/3.
Vezetőedző: Dzunic Branislav

Sopron: Ruják 10/3, Edwards 7/3, Takács 3/3, Borisov 13/3, Tóth 19.
Csere: Thomas 7, Poscic 2, Dénes 7/3, Trepák -.
Vezetőedző: Sabáli Balázs

Kipontozódott : Evans (38.) ill. 

Eilingsfeld János kezdett center poszton a Sopron ellen, így mondhatni nem voltunk magassági fölényben. Ez meg is látszott a meccs korai szakaszában leszedett soproni támadólepattanókon, de szerencsére a Szabó két kosara révén így is mi vezettünk a második percben. Maga a meccs nem volt túl magas színvonalú, sokat hibáztak a csapatok. Jones és Tóth hiányában a vendégek igyekeztek kihasználni centereik helyzeti előnyét, ami Tóth Gergelynek többször sikerült is, ám Markovic, Evans és Eilingsfeld agilis játékának köszönhetően így is mi fordulunk előnnyel az utolsó két percre. A végjátékban aztán Dénes hármasának köszönhetően 18-18-nál utolért minket a Sopron, ám az utolsó kosár Bakié volt, így ha szűken is, de mi nyertük az első felvonást.

Baki labdaszerzése és gólpassza után Medve Máté fejezte be az indítást, így miénk volt a második negyed első kosara. Érdekes volt látni, ahogy a két métert alig meghaladó magasságú "centereink" heroikus küzdelmet folytatnak a Tóth-Poscic  duóval, ráadásul nem is jönnek ki rosszul belőle: Szabó Zsolt rendre be tudta forgatni emberét, és kosárral fejezte be akcióit. Jó játékunknak köszönhetően szép lassan kezdtünk ellépni az ellenféltől, mikor a 15. percben időt kért Sabáli Balázs, már kilenccel vezettünk. Sajnos ez az időkérés felébresztette őket, két gyors akciót is kosárral fejeztek be, ekkor azonban egy kétes ítélet követően Patonay Imre technikait kapott, ami megtörte egy kicsit a lendületüket. Sajnos hiába voltunk fent papíron jól dobó játékosokkal a pályán, a triplák nagyon nem mentek a mieinknek, egyetlen egyet sem sikerült dobnunk az első félidőben. Nem úgy a Sopronnak, amely sorra süllyesztette el a hármasokat, amelyeknek köszönhetően a 19. percben utolértek minket. Az utolsó két percben aztán még növelték egy kicsit a nyomást, így mikor felharsant a félidőt jelző dudaszó, négy pontos előnnyel vonulhattak pihenőre a kék-fehérek.

Eilingsfeld János találata indította útjára a második félidőt, majd Körtélyesi Gergely révén az első triplánk is megszületett, így rögtön vissza is vettük a vezetést. Sajnos a következő támadásból Borisov is beemelt egyet, így újra soproni kézbe került a vezetés. A következő két támadásunkból aztán kétszer is lépéshiba miatt veszítettük el a labdát, a Sopron pedig köszönte szépen, és tovább növelte előnyét. A gyengélkedésünk egyik oka Henry Dugat visszafogott játéka volt, aki egyetlen alkalommal sem talált a gyűrűbe az első 25 perc során, pedig nem lehet azzal vádolni, hogy ne próbálkozott volna. Végül aztán egy betörés után sikerült a gyűrűbe erőszakolnia a labdát, ami megadta a jelet a többieknek: előbb Körtélyesi, majd Eilingsfeld is betalált, megszerezve a vezetést az ASE-nak. A folytatásban aztán inkább a játék küzdelmes oldala domborodott ki, csak gyűrték egymás a felek, pontokban mérhető eredmény nélkül, de ami a lényeg, az utolsó negyedre fordulva egy ponttal mi vezettünk.

Szabó Zsolt révén mi jegyeztük a záró felvonás első kosarát, kényszer-ötösünk egy lefordulás utáni zsákolással ugrasztotta talpra a nézőket. A Sopron közben büntetőkkel araszolgatott előre, előbb Borisov, majd Tóth Gergely sem hibázott a vonalról, így ismét ők jártak előrébb, ráadásul Dénes is betalált a sarokból, szerencsére legalább a cipője hegye csípte a vonalat, így csak kettesnek írták. Öt perc volt hátra a mérkőzésből, mikor Eilingsfeld János kapott egy könyököst a palánk alatti tülekedésben, így el kellett hagynia a pályát, így mondhatni nem álltunk túl jól. Ráadásul Thomas is megszerezte első, majd nem sokkal később a második és a harmadik kosarát is, hatre növelve csapata előnyét. Hogy csak ennyire, az a mindent beleadó és remekül játszó Szabó Zsoltnak volt köszönhető, akin semmi nem múlott. Bő két perccel a vége előtt időt kértünk, felkészülve egy utolsó rohamra. Az utolsó percben aztán előbb Körtélyesi zsákolása, majd Dugat 2+1-es akciója felcsillantotta a reményt, pillanatok alatt kettőre faragtuk a hátrányt. Ekkor Sabáli Balázs is időt kért, Edwards pedig megoldotta egy-egyben a feladat. Jöhetett az újabb időkérés, ezúttal természetesen részünkről, 15 másodperccel a vége előtt. Innen azonban már nem volt visszaút, így ismét soproni siker született a Gesztenyés úton.

Fotó: Molnár Gyula

 


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%